Welke stappen kunt u zetten als u een duurzame praktijk wilt opzetten? Wat zijn de spelregels op het gebied van duurzame investeringen, subsidies en wat verandert er de komende jaren? Die vragen komen aan bod in het webinar MO Actueel op 2 november met 'groene huisarts' Jessie Neffke, 'duurzame tandartsen' Edwin en Sharon Wiersema, architect Lex van Waarden (Van Waarden Advies) en financieel deskundige Harro de Haan (Visser & Visser).
De kracht van de duurzame praktijk - Webinar MO Actueel op 2 november
'Groene huisarts' Jessie Neffke: huisartsen kunnen verschil maken
Praktijkhouder Jessie Neffke (zie foto) vertelt wat duurzame huisartsenzorg inhoudt. Van pand tot welvaartsziektes en van medicijnverspilling tot inkoop: bij alles kun je een groene bril opzetten. Volgens Neffke kunnen huisartsen veel verschil maken als het gaat om duurzaamheid. Bijvoorbeeld wat betreft het voorschrijven van medicijnen en bewustwording rond gedrag en leefstijl. ‘Als huisartsen zijn wij de beroepsgroep die de meeste medicijnen voorschrijft, wat onder meer leidt tot vervuiling, CO2-uitstoot, energie-, grondstoffen- en watergebruik. Kijk je naar CO2-uitstoot en energieverbruik dan valt wat huisartsen kunnen doen in het niet bij de tweede lijn', stelt ze.
‘Ik denk ook dat wij als huisartsen een grote rol hebben om iedereen informeren, te laten zien waar we staan wat betreft klimaatverandering, vervuiling en de gezondheidsgevolgen. Uit onderzoek blijkt dat de huisarts een van de betrouwbaarste personen is voor veel mensen als het gaat om informatie over klimaatverandering. Als je aan mensen laat zien dat klimaat invloed heeft op hun eigen gezondheid, maken ze mogelijk meer duurzame keuzes.’
Toolkits ontwikkelen en uitrollen
Zelf probeert Jesse dit te doen ook binnen het gezondheidscentrum waar ze werkt en de werkgroep Duurzaamheid van Zorggroep Huisartsen Utrecht Stad, een netwerk van zo’n 50 huisartsenpraktijken. Van zorgverzekeraar Zilveren Kruis ontving de zorggroep bijvoorbeeld financiering om toolkits te ontwikkelen en uit te rollen. ‘Een praktijk kan zich nu aanmelden om mee te doen, om punten uit die toolkits op te pakken, bijvoorbeeld over het verminderen van afval of medicijnverspilling. Zo’n toolkit bevat lijstjes waarmee een praktijk kan kijken wat ze al goed doen, wat nog niet en wat ze nog kunnen aanpakken.'
Met de toolkits neemt Zorggroep HUS de collega’s veel werk uit handen. ‘Je kunt daardoor doen wat bij jouw praktijk past en daarbij begeleiden we ook. We hebben bijeenkomsten en we bellen collega’s soms met de vraag: “Hoe gaat het, waar loop je vast, wat kun je aanpakken?” Zo hoeft het dus eigenlijk bijna geen werk te zijn, want huisartsen hebben maar heel weinig tijd.’
Verder komen in dit webinar aan bod:
'Duurzame tandartsen' Edwin en Sharon Wiersema: Een duurzame tandartspraktijk opzetten
Edwin en Sharon Wiersema vertellen over hoe hun duurzame praktijk, onder meer voorzien van 100 zonnepanelen, tot stand kwam. Ze vertellen bovendien welke 40 maatregelen ze nemen om het zorgproces ook daadwerkelijk duurzaam te laten draaien. Lees hier het interview met Sharon en Edwin, ‘Supersimpel stappen zetten naar meer duurzaamheid’.
Architect Lex van Waarden: Duurzaam bouwen met voorbeeldcases
Aan welke regelgeving, kansen en knelpunten moet u denken bij het bouwen van een duurzame nieuwe praktijk? Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en installaties voor verwarming, koeling en ventilatie. Welke eisen stellen gemeenten rond water en groen. Lex van Waarden – architect en adviseur 1e lijns-huisvesting- neemt u met actuele voorbeelden mee in het ontwerp- en bouwproces. Lees hier de blogs van Lex van Waarden bij MedischOndernemen en het interview: ‘Nieuwbouw is dé kans om impact te maken met duurzaamheid’.
Accountant Harro de Haan: Stappenplan en financiering duurzame praktijk
U wilt een duurzame praktijk realiseren, maar waar begint u? Aan de hand van een stappenplan neemt Harro de Haan, accountant bij Visser & Visser, u mee om tot een duurzaamheidsplan te komen. Waar is duurzame winst te behalen en welke subsidies en fiscale faciliteiten kunt u benutten? Welke quick wins zijn er? Welke zaken vragen om meer (financiële) uitwerking? Lees hier alvast het artikel: De kracht van een duurzame praktijk. Stappenplan en financiering van verduurzaming door Harro de Haan.
Alle informatie en aanmelden: MO Actueel ‘Een duurzame praktijk opzetten’
Reactie toevoegen