4 tips voor een succesvol functioneringstraject
Een functioneringstraject is te omschrijven als een afgebakende periode waarin u een medewerker de mogelijkheid geeft om zijn functioneren te verbeteren. In deze periode maken jullie samen S.M.A.R.T. afspraken. Bovendien stellen jullie ook doelen op die behaald moeten worden. Zowel de doelen als de afspraken hebben betrekking op het verbeteren van het functioneren van de medewerker.
Tip 1: ondersteun de medewerker zoveel mogelijk!
Niet alleen de medewerker is verantwoordelijk voor het behalen van de doelen tijdens een functioneringstraject. Ook u bent hier verantwoordelijk voor. U heeft als praktijkhouder namelijk de plicht om de medewerker te faciliteren bij het behalen van de doelen. Als u bijvoorbeeld met de medewerker heeft afgesproken dat hij de WIP-richtlijnen moet beheersen, dient u hem daarbij te ondersteunen. U kunt dit doen door er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij:
- toegang tot de richtlijnen heeft;
- voldoende tijd heeft om de richtlijnen te bestuderen;
- voldoende praktijkvoorbeelden heeft;
- tijdelijk ondersteuning krijgt bij het uitvoeren van de richtlijnen
Tip 2: blijf documenteren
Het is belangrijk dat u alle afspraken, evaluaties en bijstellingen nauwkeurig documenteert. Als het functioneringstraject geen verbetering teweegbrengt, kunt u een ontslagdossier samenstellen. De verslaglegging van het functioneringstraject zal een belangrijk onderdeel van het ontslagdossier vormen.
In het boek ' Het DNA van een tandartspraktijk' zijn vier cycli beschreven die een praktijkhouder kan doorlopen om dossieropbouw te plegen.
Tip 3: blijf evalueren en bijstellen
Als u geen aandacht aan de voortgang van het traject besteedt, zal een toekomstig verzoek tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst kunnen worden afgewezen. Een kantonrechter kan van mening zijn dat u als praktijkhouder niet voldoende betrokken bent geweest bij het verbeteren van het functioneren van de medewerker.
Tip 4: gebruik een stappenplan
Als u een functioneringstraject initieert, is het verstandig om een stappenplan te gebruiken. Hiermee voorkomt u dat u bijvoorbeeld belangrijke deadlines, zoals evaluatiedata, vergeet. Daarnaast draagt een stappenplan bij aan de mate waarin u systematisch handelt. Dit laatste is vooral van belang als u dossieropbouw wilt plegen bij een medewerker die disfunctioneert.
Auteur: Roberto Lamsberg is eigenaar van adviesbureau DCManagement en auteur van het boek Het DNA van een tandartspraktijk

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Reactie toevoegen