5 tips: Boze cliënten aan de balie
Het werkoverleg is ook het moment om vervelende praktijksituaties samen te bespreken. Als team kun je dan bepalen hoe het is opgelost, of deze aanpak werkte en hoe het de volgende keer nog beter zou kunnen. Het is goed om in de omgang met boze cliënten één lijn trekken. Hieronder staan vijf tips voor je medewerkers over het omgaan met geïrriteerde klanten aan de balie. Wellicht een handig lijstje om uit te printen en in de kantine te hangen?
1. Luister naar je cliënt
Je cliënt heeft er behoefte aan om ‘gehoord’ te worden. Het is belangrijk om echt te luisteren en niet alleen te knikken. Zorg dat je oprechte interesse toont door vragen te stellen, te herhalen en samen te vatten.
2. Maak direct contact
Maak oogcontact zonder bedreigend over te komen en draai je lichaamshouding naar de cliënt toe. Met deze non-verbale gebaren laat je de ander zien dat je hem hoort en ziet.
3. Toon begrip
Een boze cliënt heeft geen begrip voor jou. Zorg wel dat dit andersom gebeurt. Begrip toon je door te luisteren, samen te vatten, te herhalen, zeggen ‘hoe vervelend het voor iemand is’ (en dit te menen) en je non-verbale gebaren aan te laten sluiten op de verbale.
4. Zeg wat het gedrag van de ander met jou doet
Een boze cliënt weet niet hoe hij overkomt. Geef met vriendelijke woorden aan wat zijn gedrag met jou doet. Door dit te benoemen, gaat de ander realiseren waar hij mee bezig is.
5. Trek grenzen
Het gebeurt soms dat cliënten zo boos worden dat met luisteren en begrip niets bereikt wordt. Trek dan de grens. Zeg dan rustig en heel duidelijk: ‘ik wil niet dat u zo tegen mij schreeuwt/ ik wil niet dat u zo tegen mij tekeer gaat/etc’. Dit herhaal je een paar keer. Werkt dit niet stop dan het gesprek en haal je leidinggevende erbij.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen