62 procent fysiotherapeuten hekelt administratieve taken
Van de fysiotherapeuten hekelt 62 procent de administratieve taken. Zo’n twintig procent krijgt als gevolg van stress daadwerkelijk te maken met arbeidsongeschiktheid. Bijna de helft van de fysiotherapeuten die al eens eerder is uitgevallen door stressgerelateerde klachten ervaart een hoog tot verhoogd stressniveau.
Fysieke spanningsklachten
De meerderheid bespreekt stressgerelateerde klachten met zijn of haar partner, maar 16 procent van de respondenten geeft aan gewoon harder door te werken. Meer dan een op de drie fysiotherapeuten tussen de 35 en 44 jaar geeft aan last te hebben van fysieke spanningsklachten. De helft uit deze leeftijdsgroep sport met grote regelmaat en meer dan driekwart geeft aan gezond te eten en goed te slapen.
Piekeren
Toch kampt 62 procent van de 35-44 jarige fysiotherapeuten met een onrustig gevoel en gepieker, wat zorgt voor een continue vermoeidheid. “Als je daar de administratieve druk die deze beroepsgroep ervaart bij optelt, dan is het wachten totdat het misgaat,” zegt Movir-directeur Louis van Drunen. “In onze portefeuille zien we dan ook veel uitval bij fysiotherapeuten die ouder zijn dan 55 jaar.”
Grenzen aangeven
Vaak vinden fysiotherapeuten het lastig om hun grenzen aan te geven. Zo is de helft toch op hun vrije dag aan het werk en neemt bijna 60 procent onvoldoende tijd voor zichzelf. Niettemin halen negen van de tien fysiotherapeuten voldoening uit het werk. Ook heeft de meerderheid het gevoel de persoonlijke kwaliteiten goed te kunnen inzetten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 min'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen