7 tips voor het voorzitten van een vergadering
Tip 1: Meer grip op de vergadering
Grip op de vergadering krijg je door van tevoren heel duidelijk het doel van de vergadering en het doel per apart agendapunt vast te stellen. Hoe beter je de vergadering voorbereidt, hoe meer grip je erop hebt en hoe beter je de resultaten bereikt die je wilt.
Tip 2: De voorzitter worden die je wilt zijn
Eerst zul je moeten bepalen hoe je nu bent als voorzitter en hoe je wilt worden. Daarna kun je bepalen wat je moet doen om te worden zoals je wilt zijn. Denk hier goed over na. Wat mis je om de voorzitter te worden die je wilt zijn? Waarom mis je dat? Kun je dat zelf bijspijkeren?
Tip 3: Effectiever voorbereiden
Het is natuurlijk essentieel dat jij, als voorzitter, de vergadering heel goed voorbereidt. Maak een goede agenda en een tijdsplanning. Bedenk hoe de vergadering zal gaan en speel daar vast op in. Jij stuurt ook de voorbereiding van de overige deelnemers. Bij de meeste vergaderingen wordt de voorbereiding verwaarloosd. Het begint pas als de voorzitter de vergadering opent. Dat is jammer want men mist hiermee heel veel mogelijkheden om voor de vergadering al veel te doen.
Een tip hierbij is om, als je met een grote(re) groep vergadert, die op te splitsen in kleinere. Dat kunnen werkgroepen op thema zijn of willekeurige groepen. Als je met werkgroepen op thema werkt, bereiden zij hun eigen thema’s voor. Met andere groepen verdeel je de agendapunten onder de groepen. Uit de kleine groep rapporteert een iemand het terug in de vergadering. Voordelen hierbij zijn dat veel werk nu voor de wordt vergadering gedaan, je meer betrokkenheid creëert onder de deelnemers, ze leren elkaar beter kennen en de vergadering is korter omdat maar een iemand van een groep praat en het allemaal goed voorbereid is. Nadeel is dat er voor de eigenlijke vergadering nog een keer vergaderd moet worden.
Tip 4: Je aan de planning houden
Maak van tevoren een goed doordachte tijdsplanning voor de vergadering. Merk je tijdens de vergadering dat een agendapunt meer tijd nodig heeft? Bedenk of een andere agendapunt doorgeschoven kan worden naar de volgende vergadering. Kan dat niet? Plan dan de rest van de discussie in de volgende vergadering. Is het wel dringend en kun je niet schuiven met de andere agendapunten? Houd de discussie kort en wees streng.
Tip 5: Samenvatten van een discussie
Het samenvatten van een discussie is een van de lastigste, maar ook een van de belangrijkste taken van een voorzitter. Hoe doe je dat? Je schrijft tijdens iemands betoog de kernwoorden op. Daarna maak je daar een of twee zinnen van. Je vraagt of dit de essentie is. Zo ja: goed samengevat. Zo nee: breid je samenvatting uit met wat miste. Als iedereen gesproken heeft, maak je van alle zinnen een verhaal. Dat is de samenvatting. Vraag of er nog iets mist. Zo ja: vul het aan.
Tip 6: Sneller besluiten
Peil voor een besluit even hoe de meningen liggen. Formuleer je vraag duidelijk. Als je ziet dat er nauwelijks verschillende meningen zijn: ga niet uitgebreid in discussie. Men is het al met elkaar eens. Als je dan toch in discussie gaat, dan vertelt vervolgens iedereen zijn/haar argumenten voor en tegen de voorstellen aan elkaar, terwijl dat helemaal niet nodig is. Nu hoef je alleen de beslissing zo te formuleren dat iedereen erachter staat.
Tip 7: Sfeer maken
Het zorgen voor sfeer en een gevoel dat iedereen vrijuit kan praten, is ook een van jouw taken. Stel mensen op hun gemak, wees vriendelijk en ondersteunend. Geef iedereen ruimte om te praten. Rem dus veelpraters af en geef weinigpraters de vloer. Lach af en toe en wees zelf ontspannen. Doe moeite hiervoor. Jij bent de bepalende factor in de sfeer.
Door Carla van de Bos van Vergaderen doe je zo!
Ga naar www.vergaderendoejezo.nl voor het aanvragen van het gratis e-boekje 'In 5 stappen naar een leuke (vergader-)groep'
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen