Apotheekhoudende huisarts krijgt politieke steun

dinsdag 22 maart 2016
timer 2 min
Bijna alle politieke partijen hebben de problematiek rondom apotheekhoudende huisartsen ter sprake gebracht tijdens het debat over de eerstelijnszorg van 17 maart. Er werd gepleit voor een verbreding van het vergunningsbeleid voor apotheekhoudende huisartsen.

De Apotheekhoudende Afdeling LHV al betoogt dit al langer.


In aanloop naar het debat heeft de LHV aandacht gevraagd van het ministerie van VWS en de Tweede Kamer voor de onlogische invulling die VWS nu geeft aan het vergunningsbeleid voor apotheekhoudende huisartsen, zo schrijft de vereniging op haar website. Nu wordt bij het beoordelen van een vergunningsaanvraag waarbij de afstand tussen patiënten en openbare apotheek tussen de 3,5 en 4,5 km ligt, namelijk maar naar één criterium gekeken: of er een verbinding met het openbaar vervoer is naar de openbare apotheek.


Dit terwijl volgens de LHV veel meer aspecten van belang zijn om te kunnen beoordelen of de vergunning verstrekt moet worden. Daar is niet eens een wetswijziging voor nodig. De Geneesmiddelenwet biedt reeds ruimte om meer criteria mee te nemen in de afweging. 

 

Kamermeerderheid voor

PvdA, CDA, ChristenUnie, SP en Groen Links spraken zich allen positief uit over het idee om breder te kijken naar de vergunningen voor apotheekhoudende huisarts. De VVD gaf aan vooral een pragmatische oplossing te willen. Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) gaf tijdens het debat aan graag een uitspraak van de Tweede Kamer te willen hebben over dit onderwerp en zal daarom hierover een motie indienen.

 

Oplossingen onderzocht

In haar reactie op de Kamerleden gaf minister Schippers aan dat het ministerie van VWS wel enkele oplossingsrichtingen kent, maar dat ze nu wil laten uitzoeken wat de impact is van die verschillende oplossingen. Ze benadrukte dat de uitkomsten van deze impactanalyse er voor de zomer moeten zijn. Tevens kondigde de minister aan dit onderwerp te willen bespreken tijdens het Bestuurlijk Overleg Eerste Lijn dat eind maart plaatsvindt. 

bron: LHV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Apotheekhoudende huisarts krijgt politieke steun