Apothekers mogen leveren aan collega’s

donderdag 1 september 2016
timer 2 min
Apothekers die voor hun eigen patiënten geneesmiddelen bereiden, mogen die middelen voortaan ook aan collega’s leveren. Op die manier kunnen zij voldoen aan de vraag van patiënten, als een bepaald geneesmiddel niet voorradig is.

Dit meldt Medisch Contact.

 

Het nieuws blijkt uit een circulaire van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Begin dit jaar dreigden zo’n 350.000 patiënten te worden gedupeerd doordat het schildkliermedicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) tijdelijk niet kon worden geleverd. Als alternatief werden destijds uit Frankrijk op grote schaal verpakkingen ingevoerd van het vergelijkbare middel Euthyrox, in verschillende doseringen.


De afgelopen twintig jaar, meldt de IGZ, hebben steeds meer apothekers hun bereidingsruimtes gesloten en de benodigde bereidingen uitbesteed aan daarin gespecialiseerde collega’s. Maar formeel is dat in strijd met Europese regels en ook met de Geneesmiddelenwet: die staan kleinschalige bereiding door een apotheek alleen toe als die middelen aan eigen patiënten worden geleverd, niet aan patiënten van andere apotheker


Met de nieuwe circulaire maakt de IGZ dat ‘collegiaal doorleveren’ nu in de praktijk mogelijk, zij het onder strikte voorwaarden en alleen als geregistreerde adequate alternatieven commercieel niet beschikbaar zijn. Het wachten is nog op een wettelijke regeling.

bron: Medisch Contact

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Apothekers mogen leveren aan collega’s