Blog: collegiaal overleg, professioneel of onkunde?
Recent vertelde ik een klant dat ik zijn praktijkcasus had ingebracht in mijn intervisiegroep die ik elke 6 weken tref. De uitkomsten deelde ik met hem en samen kwamen we weer tot nieuwe inzichten.
Ik doe dat regelmatig: collegiale consultatie. Ik heb er behoefte aan mijn eigen denkpatronen regelmatig te toetsen bij vakgenoten. Ik werk als zzp’er en heb dus nooit een baas heb die over mijn schouders meekijkt. Door collegiaal overleg blijf ik scherp en leer ik bij. Later realiseerde ik me dat die bewuste klant mijn collegiale consultatie niet als een teken van professionaliteit zou kunnen zien, maar als een blijk van onkunde. ‘Ze weet zelf niet wat ze hiermee aan moet dus haalt ze er hulp bij’.
Je collega’s of andere vakgenoten vragen om met je mee te denken en kritisch te zijn op je werk vind ik een voorbeeld van professioneel handelen. Dat blijf ik dus ook doen. Ik blijf dit ook benoemen naar mijn klanten, juist omdat ik vind dat ik ze daarmee extra waarde bied. Je zou kunnen zeggen dat ze zo 10 consultants krijgen voor de prijs van 1. Wat ik voortaan wel doe, wanneer ik benoem bij de klant dat ik zijn/haar casus heb besproken, is:
- Uitleggen dat dit voor mij professioneel handelen betekent
- Benadrukken dat ik hun naam en bedrijf niet heb genoemd
- In de intake de waarde van mijn service beschrijven en dus ook benoemen dat ik casussen bespreek met vakgenoten
Wanneer heb jij voor het laatst een collega of vakgenoot geraadpleegd? Wat heeft het je opgeleverd? Wat weerhoud je er eventueel van?Veel plezier met je collegiaal overleg en het delen ervan met je klant!
Marloes den Heijer is teambuilder voor tandartspraktijken. Met haar bedrijf Passie in Praktijk ondersteunt zij succesvol tandartsen bij alle vraagstukken over communicatie en organisatie.
Collega's consulteren? Dat kan perfect binnen het PraktijkmanagersNetwerk: lees meer en sluit je aan!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen