Blog: Hoe vervul je behoeften in de mondzorg?
Tandartsen hebben zelf over het algemeen de behoefte om met name dié tandheelkundige behandelingen uit te voeren waarvan zij denken dat deze leiden tot het beste medisch en/of cosmetisch resultaat. In het algemeen willen zij daarnaast vooral graag mensen helpen. In de praktijk kunnen ze echter niet altijd invulling geven aan hun drijfveer, omdat patiënten niet altijd akkoord gaat met een voorgestelde behandeling en/of niet geholpen lijken te willen worden.
In veruit de meeste gevallen lijkt dit eigenlijk niks te maken te hebben met dat de patiënt denkt dat een andere behandeling een beter medisch en/of cosmetisch resultaat oplevert. Maar welke behoeften van de patiënt spelen dan wel een rol in het niet akkoord gaan met het voorgestelde plan?
Vertrouwen
Zou het kunnen dat veel patiënten primair behoefte hebben aan comfort en vertrouwen? Dat wanneer aan deze verlangens voldaan is, een patiënt een voorgestelde behandeling eerder accordeert? Het lijkt immers aannemelijk dat de belangrijkste barrières weggenomen zijn wanneer de patiënt zich ontspannen en prettig voelt bij de tandarts en hij geen of minder fysieke en financiële pijn verwacht dan wanneer hij niets doet. Immers; hoe minder vervelend de gespendeerde tijd in de tandartspraktijk, hoe eerder de patiënt 'ja' zal zeggen. Daarbij zal de patiënt ook eerder akkoord gaan als hij de toegevoegde waarde van de behandeling kent. Maar wordt hier door tandartsen wel (altijd) voldoende tijd en moeite gestoken? En is het wel zo dat wanneer je als tandarts invulling geeft aan deze twee wensen van patiënten, er altijd een 'ja' klinkt op een voorgestelde behandeling? Waarschijnlijk nog steeds niet. Maar weet jij als tandarts dan wel wat alle op dat moment nog meer levende behoeften van die patiënt zijn? Vermoedelijk niet altijd.
Vragen
Daarom is ook mijn advies; vraag ernaar! Niet af en toe, maar bij het begin van ieder bezoek van iedere patiënt. Vraag door totdat je weet waar die patiënt die dag behoefte aan heeft. Vervolgens kun je hier invulling aan geven, dan help je die patiënt en geef je dus ook invulling aan je eigen drijfveer. Misschien niet altijd door de volgens jouw ideale behandeling uit te voeren, maar in ieder geval wel door de patiënt te helpen.
Jasper ter Bogt
Manager Mondzorg
toegevoegde waarde van de behandeling
Reactie toevoegen