Conflicten in het projectteam
Doelstelling
Cruciaal voor het slagen van een project is dat de doelstelling voor iedereen duidelijk is. Maak deze doelstelling daarom zo concreet mogelijk door het meetbaar te maken. Dus niet: “Een verbetering van de wachttijden”, want dat kan voor alle projectleden iets anders beteken. Als je in plaats daarvan de doelstelling formuleert als “de gemiddelde wachttijd met 5 minuten per patiënt terugbrengen”, weet iedereen exact wat het doel van het project is.
Rollen
In een project wordt afgesproken wie wat doet en wie welke verantwoordelijkheden heeft. Gaandeweg kunnen deze afspraken echter veranderen of vervagen. Projectleden hebben dan een veranderde opvatting over wat zij zelf moeten doen (rolopvatting) en over wat anderen moeten doen (rolverwachting). En dat leidt tot irritatie als er taken blijven liggen, of dubbel worden uitgevoerd. Zorg daarom dat afspraken duidelijk zijn en dat als deze veranderen dat goed wordt doorgesproken met alle projectleden.
Aanpak
Vaak is niet duidelijk wat de afgesproken manier van werken is, hoe een procedure moet worden uitgevoerd, hoe de methode moet worden toegepast. Of men is het niet eens met de aanpak. Het geven van instructies, begeleiding en overtuigen van de projectleden zijn respectievelijk de noodzakelijke interventies.
Team
Pas als je zeker weet dat de doelstellingen, rolopvattingen en de aanpak bij iedereen helder zijn, kan je kijken naar de onderlinge verhoudingen binnen het team. Het kan zijn dat ‘het’ gewoon niet klikt tussen een aantal leden van het projectteam. Als je uiteenlopende persoonlijkheden in je team hebt, biedt dat kansen. Maar het kan ook leiden tot wrijving en frustratie. Het is voor ieder projectlid belangrijk dat zij of hij zich gewaardeerd voelt. Koppel je complimenten aan de eigenschappen die je waardeert en die je meer tot hun recht wilt laten komen in het project. Zie er ook op toe dat er binnen de overleggen duidelijk en goed feedback gegeven wordt aan elkaar. Zo voorkom je emotionele discussies. Probeer om samen vast te stellen wat ieders bijdrage is en hoe de teamleden elkaar kunnen helpen, versterken en aanvullen.
Op 30 oktober geeft Maaike Straathof de training 'Plan een project'. Kijk hier voor meer informatie.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen