“De dankbaarheid maakt het mooi”
Tandartspraktijk Bleekerhûs is altijd onderdeel geweest van een keten, maar werd in 2004 verkocht. Op dat moment was tandarts Vanreckem al jaren actief in de praktijk en besloot zelf de touwtjes in handen te nemen. In 2014 trad Boerema in dienst als praktijkmanager. “Toen was er allang een RZA-contract. Voor de vluchtelingenstroom was er bij asielzoekerscentra al behoefte aan tandartsen en onze tandarts wil simpelweg erg graag mensen helpen.”
RZA
Menzis COA Administratie (MCA) regelt de gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland. De Regeling Zorg Asielzoekers is een natura-regeling van MCA en beschrijft de zorg en de voorwaarden van alle zorgsoorten waar een asielzoeker recht op heeft. De RZA bevat nagenoeg alle zorg, zoals ook in de Basisverzekering voor Nederlanders is opgenomen. Daarnaast kent de RZA aanvullende zorg, gericht op de doelgroep, zoals mondzorg voor volwassenen.
In de wet staat beschreven dat het voor iedere zorgverlener verplicht is om asielzoekers de zorg te bieden die zij op dat moment nodig hebben. “Maar doordat wij met Tandartspraktijk Bleekerhûs al jaren een RZA-contract hebben, worden asielzoekers wel vaker naar ons gestuurd,” vertelt Boerema. “Wij hebben de ervaring en dat werkt nou eenmaal soepeler.”
Preventie
De procedure gaat als volgt in zijn werk: een asielzoeker heeft last van zijn gebit en gaat naar de medische opvang van het asielzoekerscentrum. De arts maakt een verwijsbrief en zo wordt de patiënt doorgestuurd naar de tandartspraktijk. “Zonder verwijsbrief moeten we ze weigeren, want illegalen mogen we niet helpen. We moeten dan ook altijd goed controleren of we wel de goede persoon hebben,” vertelt Boerema. Vervolgens wordt de asielzoeker behandelt door de tandarts.
“Wat jammer is, is dat de tandarts echt alleen het probleem mag verhelpen en geen preventieve behandeling mag doen. Dat is vanuit zijn vak natuurlijk erg moeilijk, want je wilt juist voorkomen dat iemand over een paar maanden weer last heeft,” aldus de praktijkmanager.
Vluchtelingenstroom
“Daarbij is het sinds de vluchtelingenstroom nog lastiger om grotere behandelingen uit te voeren,” zegt Boerema. Tot vorig jaar mochten zorgaanbieders namelijk onbeperkt noodhulp verlenen. Nu mag dat nog maar tot een bedrag van € 250,- per asielzoeker per jaar. “Dat is eigenlijk de grootste verandering sinds het aantal vluchtelingen is toegenomen.”
“Maar toch is ook de sfeer wel een beetje anders. Het is natuurlijk drukker, maar ook grimmiger. Asielzoekers van vroeger waren blijer, tegenwoordig zien ze het meer als hun recht,” vertelt de praktijkmanager. “Maar dat is bij lang niet iedereen zo hoor. Velen zijn dankbaar en dat maakt het mooi. We hebben complete muziekuitvoeringen in de praktijk gehad. Dan weet je weet waar je het voor doet. Maar eerlijk is eerlijk, mede de zorgverlening aan asielzoekers houdt natuurlijk ook gewoon onze praktijk overeind.”
Reactie toevoegen