Drie manieren om veelpraters in een vergadering af te remmen
Tip 1
Als je al langer voorzitter van een bepaalde vergadering bent, weet je wie graag en veel wilt praten. Je weet ook wat relevant is en wat niet. Ga af op die ervaring en rem op een vriendelijke manier iemand af. Dat doe je door bijvoorbeeld te zeggen dat je begrijpt wat iemand zegt. Je vat het samen en daarna zeg je dat je nu iemand anders het woord wilt geven zodat iedereen aan het woord komt of omdat er weinig tijd is voor de discussie en je alle meningen wilt horen.
Tip 2
Je zorgt dat iedereen evenveel tijd heeft om te praten. Dat kan je makkelijk bijhouden. Je geeft iedereen bijvoorbeeld twee minuten de tijd om over een agendapunt zijn of haar mening te geven. Natuurlijk kondig je dit al in de agenda aan. En je zegt, als de tijd bijna voorbij is: "Jouw spreektijd is bijna om, wil je nog iets belangrijks toevoegen voordat ik de volgende spreker het woord geef?"
Tip 3
Doe een van de volgende oefeningen met de groep:
Je zorgt dat iedereen op een andere plek zit dan normaal, dus naast iemand waar ze anders niet naast zitten. Dan maak je tweetallen. Je geeft ieder een paar minuten om over het betreffende agendapunt te praten. Daarna vraag je iedereen niet zijn of haar eigen mening te vertellen, maar die van de buurman of -vrouw waarmee hij of zij het voor besproken heeft.
Of, j e geeft de notoire veelpraters de opdracht helemaal niet te praten tijdens de discussie. Ze schrijven op wat ze hadden willen zeggen en helemaal aan het eind van de discussie mogen ze punten toevoegen die niet gezegd zijn. Meestal wordt hun mening voordat zij aan het woord komen door iemand anders verteld. Ze merken op deze manier dat ze helemaal niet zo veel hoeven te praten.
Door Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo!
Ga naar www.vergaderendoejezo.nl voor het aanvragen van het gratis e-boekje ‘In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen