Geen extra geld voor tandartsopleiding
De SP-Kamerleden van Gerven en Van Dijk wilden de komende drie jaar 20 miljoen euro steken in de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen aan de tandheelkundefaculteiten in Nederland. Het voorstel haalde echter geen meerderheid.
De KNMT is zeer teleurgesteld dat de Tweede Kamer niet meewerkt aan het bestrijden van het tekort aan in Nederland opgeleide tandartsen. De vereniging drong de afgelopen tijd opnieuw bij de ministeries van Onderwijs en VWS en de Tweede Kamer aan op uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen.
Op dit moment studeren jaarlijks ongeveer 210 tandartsen af aan de Nederlandse tandheelkundige faculteiten. Tegelijkertijd gaan jaarlijks gemiddeld 300 tandartsen met pensioen. Gevolg: een jaarlijks tekort van zo'n 100 tandartsen.
Dit tekort wordt op dit moment ingevuld door buitenlandse tandartsen, uit met name België, Duitsland en Spanje. Tandartsen die weliswaar goed gekwalificeerd zijn en inmiddels Nederlands moeten leren, maar geen structurele oplossing bieden.
Ongeveer de helft van hen vertrekt weer na een aantal jaren.Daarbij passen andere landen het aantal opleidingsplekken aan de vraag in eigen land aan, waardoor het overschot aan tandartsen in deze landen afneemt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 min'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen