Huisartsen hebben geen vertrouwen meer in fusieziekenhuis

maandag 4 juli 2016
timer 3 min
Huisartsen uit de huisartsenkring Westland/Schieland/Delfland zeggen het vertrouwen op in het bestuur van het nieuwe fusieziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dat schrijven ze in een brief aan de raad van bestuur. De huisartsen stellen dat het beleid van het ziekenhuis forse negatieve invloed heeft op de samenwerking en op de kwaliteit van zorg.

Dinsdag 28 juni hebben de huisartsen van de regio Nieuwe Waterweg Noord in vergadering bijeen besloten dat het vertrouwen in de Raad van Bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland dusdanig geschaad is, dat participatie van de huisartsen in nieuwe samenwerkingstrajecten is stopgezet.

 

"De Raad van Bestuur heeft besloten de geboortezorg en klinische kindergeneeskunde te verplaatsen van het Franciscus Vlietland te Schiedam naar het Franciscus Gasthuis te Rotterdam. Dit betekent dat er in Schiedam geen kinderen meer geboren zullen worden en dat zieke kinderen opgenomen moeten worden in Delft of Rotterdam. Dit heeft grote consequenties voor de kwaliteit van zorg in de regio Nieuwe Waterweg Noord. Wij maken ons dan ook ernstige zorgen," zo schrijven de huisartsen in een open brief. " Niet alleen deze afdelingen verhuizen uit de regio. Patiënten uit de regio kunnen voor een spoedoperatie straks niet meer in Schiedam en dus dichtbij huis terecht. In Schiedam  kun je straks alleen nog terecht voor geplande zorg. De operatiekamers zijn sowieso alleen tijdens kantoortijden geopend en alleen voor geplande operaties. Dit betekent extra reistijd en kostbaar tijdsverlies voor spoedpatiënten. Wij maken ons zorgen over het verdwijnen van deze acute zorg uit de regio Nieuwe Waterweg Noord, een gebied met 200.000 inwoners. Op zo’n groot aantal inwoners is een ziekenhuis dat acute zorg op alle fronten aanbiedt een noodzaak."


De huisartsengroep is van mening dat de reden om deze zorg te verplaatsen vinden niet goed onderbouwd is. " Wij als huisartsen willen kwalitatief goede acute zorg in de regio kunnen garanderen aan onze patiënten. Met de dichtstbijzijnde voorziening op het gebied van geboortezorg, klinische kindergeneeskunde en acute chirurgie in Rotterdam of Delft neemt de kwaliteit van zorg wat ons betreft af.
Helaas heeft de Raad van Bestuur geen overleg gezocht met de Regio, maar alleen de voorgenomen plannen medegedeeld. Op de door de huisartsen en verloskundigen aangedragen alternatieven is niet gereageerd door de Raad van Bestuur. De juiste zorg dichtbij huis is in ieder geval voor de gemeenten in Nieuwe Waterweg Noord en gemeente Nissewaard ver te zoeken," aldus de huisartsen.


Lees hier de volledige brief.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Huisartsen hebben geen vertrouwen meer in fusieziekenhuis