Ikigai: de reden waarom je iedere dag weer opstaat
We hébben het ook druk in deze 24/7-maatschappij. Daar komt bij dat de zorg voortdurend onderhevig is aan veranderingen en jij als praktijkmanager ook nog spil bent tussen de verschillende belangen van praktijkhouder, medewerkers en patiënten. Dus ja, natuurlijk heb je het druk, daar is niks mis mee. Sterker nog: een beetje stress is goed voor je, het maakt stofjes in je hersenen aan waardoor je ook beter, sneller, creatiever bent MITS de stress van korte duur is. Houdt stress langer aan, dan zal deze juist contraproductief zijn en word je vergeetachtig, is je lontje korter en ben je aanmerkelijk minder efficiënt.
Van groot belang dus dat je de stress in de ban houdt. Een van de mooiste en leukste manieren omdat te doen is met ’Ikigai’.
Blue zones
Op de wereld zijn 5 zones, de zogenaamde Blue zones, waar mensen significant langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. De zone het dichtst bij Nederland is Sardinië. Er is veel onderzoek gedaan naar wat de bewoners van deze gebieden onderscheidt van de rest van de wereld. Conclusie is: zij creëren de juiste omgeving voor zichzelf. En dat kun jij ook doen.
In de top 3 van ingrediënten voor creëren van deze omgeving staat ikigai, tussen natuurlijke beweging en zo min mogelijk stress, op de tweede plaats. Het klinkt misschien als onduidelijk babygebrabbel, maar het is een van de meest waardevolle woorden die er bestaan. Het vindt zijn oorsprong in Japan en met name van het eiland Okinawa. Ikigai betekent: ’de reden waarom je elke dag opstaat. In het Engels noemen ze het ook wel ‘purpose’. Wij hebben helaas geen enkel Nederlands woord hiervoor en dat terwijl het hebben van een ikigai zo’n ongelofelijk groot verschil kan maken in je leven.
Onder meer door de groei van het collectieve en het individuele bewustzijn is het aantal mensen met ikigai de afgelopen jaren weliswaar toegenomen, maar er zijn nog steeds maar weinig mensen bewust van deze prettige en makkelijke manier om je leven leuker en overzichtelijker te maken. Ikigai leeft wel bij diegenen die met een eindeloze passie voor iets bezig zijn en er volledig in opgaan. Het is een enorme drive die ervoor zorgt dat ze blijven doorgaan, ondanks tegenslagen en moeilijkheden, simpelweg omdat ze voelen en weten wat hun ‘roeping’ is.
Ook jij als praktijkmanager kunt veel voordeel halen uit het hebben van een ikigai, oftewel het hebben van een geïntegreerd doel in je leven en/of werk. Een reden om vrolijk en vol energie uit je bed te stappen.
Heb jij jouw ikigai al gevonden?
Je komt erachter door de volgende vier vragen te beantwoorden:
- Houd je je bezig met iets dat je doet vanuit je hart en waar je heel blij van wordt? Wat is je passie?
- Waar ben je goed in? Waar heb je echt een talent voor en welke vaardigheden onderscheid jij je van anderen?
- Wat kan je voor de praktijk betekenen?
- Kun je er ook je geld mee verdienen?
Het juiste spoor
Maar het is niet eenvoudig om die ikigai vast te houden. Je kan al snel in een negatieve spiraal terechtkomen en stil blijven staan bij alles wat niet goed gaat en bij iedere medewerker die niet doet wat je van haar verwacht. Veel mensen en ook praktijkmanagers doen dit automatisch en zien daardoor niet meer wat er wel leuk is en wat hen makkelijk afgaat en vergeten in te zien wat ze bijdragen in de praktijk. Soms lijkt het haast besmettelijk.
Stel jezelf niet alleen na het lezen van dit artikel, maar bijvoorbeeld ieder jaar deze vragen om te bepalen of je nog steeds op het juiste spoor zit: Word je nog steeds blij van wat je doet en met wat je toevoegt? Als dat zo is, dan kun je er ook tegen als het even tegenzit of als je wordt verzwolgen door de enorme bak met werk die op je wacht. Dan zet je door, omdat je weet waarvoor je het doet en dan kun je de druk en eventuele tegenslag aan. Want het uiteindelijke resultaat van jouw bijdrage in de praktijk geeft je zoveel voldoening dat het meer dan de moeite waard is.
Aan jou nu de uitnodiging om aan de slag te gaan met jezelf, met het bepalen van jouw ikigai, waarmee jij meer plezier zult halen uit je werk, je collega’s zult inspireren én nog meer zult toevoegen aan de praktijk.
Charlotte van den Wall Bake
Boekentip
Ikigai - De Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven door Héctor Garcia en Francesc Miralles
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen