Kritische werknemers zijn goed voor u
Volgens Peter Van Lonkhuyzen, auteur van het managementboek Tegenspraak: hoe je beter wordt van dwarsliggers , moeten managers vaker actief om tegenspraak vragen. Want als niemand durft te zeggen dat de baas fouten maakt, kan er een hoop misgaan. Ook zijn bij organisaties waar tegenspraak een belangrijke plek inneemt de mensen die er werken tevredener en gemotiveerder, blijkt uit onderzoek.
Zo organiseer je tegenspraak
1 Vraag actief om feedback
Als er één zin een hol cliché is geworden, is het wel ‘mijn deur is altijd open’. Als u merkt dat bijna niemand uw kantoor binnen durft te stappen, gaat er toch iets mis. Stap zelf op medewerkers af om feedback te vragen, of nodig ze uit in uw kantoor.
2 Organiseer een veilige omgeving
Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar ook voor volwassenen is het fijn om in een veilige omgeving kritiek te geven. Het helpt om een ‘tegenspraakmoment’ te creëren. Een bijeenkomst die erop gericht is om kritiek te geven bijvoorbeeld. Desnoods met rollenspellen.
3 Koester de nieuwe werknemer
Het duurt een paar weken voordat een nieuwe medewerker precies weet hoe alles gaat op het werk. Benut die tijd. Nieuwe mensen zijn extreem waardevol: ze hebben nog een frisse blik op hoe het er in de praktijk aan toegaat. Neem een keer in de week de tijd om kritiek te vragen aan de nieuwe medewerkers.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen