Landelijk onderzoek naar ouderenzorg gestart

dinsdag 7 maart 2017
timer 3 min
De zorg voor kwetsbare ouderen kan en moet beter, dat stellen zeventien belangenorganisaties in de zorg. De ouderenzorg in Nederland is volgens hen zo complex geworden dat de problemen nauwelijks kunnen worden opgelost en door vergrijzing zelfs verder toenemen.

De zeventien organisaties brengen op grote schaal in beeld wat goed gaat en wat beter kan, welke oplossingen zinvol zijn en welke niet. Ze beginnen een landelijk onderzoek naar de ouderenzorg en benutten ook alle onderzoek dat al is gedaan, waaronder de  ledenpeilingen van de LHV. Alle direct betrokken Nederlanders - zowel  particulieren als  professionals - wordt gevraagd om hun kennis en ervaringen te delen.

 

Het doel van het onderzoek is dat problemen van ouderen met een kwetsbare gezondheid goed in beeld komen en dat geld op de juiste plaats kan worden ingezet om zorg op maat mogelijk te maken.  Bestuurder Garmt Postma van de Landelijke Huisartsen Vereniging: “Een paar jaar al waarschuwen huisartsen dat de zorg voor kwetsbare ouderen onder grote druk staat. Huisartsen vragen zich bij iedere patiënt af: kan ik de zorg leveren die deze patiënt nodig heeft en recht op heeft? Dat lukt niet altijd, omdat de zorg voor de oudere patiënt meer tijd vraagt dan beschikbaar is of omdat de patiënt intensievere zorg nodig heeft die hij niet snel genoeg krijgt. Langer thuis wonen is mooi, maar daarvoor moeten wel alle voorzieningen rond de oudere patiënt op orde zijn en het vraagt voldoende tijd en aandacht. Niet alleen meer tijd van de huisarts maar van iedereen. En juist omdat de problemen én oplossingen niet alleen in de invloedssfeer van de huisarts liggen, is het zo ontzettend belangrijk dat we tot een gezamenlijke aanpak voor de ouderenzorg komen.”


Aan de hand van de ervaringen en onderzoeken die de organisaties bijeen brengen, en met nieuwe kabinetsplannen en Gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, willen de samenwerkende organisaties bewerkstelligen dat geld en oplossingen op de plek komen waar ze het hardste nodig zijn in de ouderenzorg. Daarbij betrekken de organisaties zoveel mogelijk partijen die een rol hebben in de zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid. Ook koepels van ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties worden daarvoor benaderd.


Deelnemende organisaties

De zeventien organisaties die de samenwerking initiëren zijn: Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), apothekerskoepel KNMP, Alzheimer Nederland, KBO-PCOB, Verenso, Per Saldo, InEen – vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Branchevereniging Thuiszorg Nederland (BTN), Osteoporose Vereniging, Mezzo, Parkinson Vereniging, Nederlandse Patiëntenvereniging, ReumaZorg Nederland en Landelijke adviesgroep eerstelijnsgeneeskunde voor ouderen (Laego).


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Landelijk onderzoek naar ouderenzorg gestart