Manifest voor betere jeugdzorg en ggz: ‘Maak een einde aan stille ramp’
‘Veel jongeren met meerdere psychiatrische problemen worden al snel bestempeld als ‘te complex’ en worden niet geholpen’, vertelt Louis de Mast, woonbegeleider van mensen met autisme, in NRC Handelsblad. De Mast hoopt op daadkracht van minister Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ‘Hij moet de regie oppakken, zodat jongeren een plaats krijgen.’ Woensdag debatteert de Kamer over de sluiting van vier jeugdinstellingen, waardoor specialistische plaatsen voor jongeren nog schaarser worden. Het manifest wordt gesteund door onder andere vakbonden CNV en FNV, de bekende psychiaters Damiaan Denys Paul Verhaeghe en politieke partijen GroenLinks, SP en VVD.
Oplossingen
Het manifest noemt een aantal oplossingen voor het probleem, zoals de oprichting van landelijke specialistische centra voor mensen met meerdere complexe psychische problemen, die voor bestaande inrichtingen te complex zijn. Ook minder regeldruk en administratieve lasten worden genoemd als een oplossingen, zodat hulpverleners zich kunnen richten op het bieden van zorg. Daarnaast pleit het manifest voor minder marktwerking, waardoor regelmatig conflicten ontstaan tussen verzekeraars, overheden en instellingen.
Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD) benoemen de opening van een helpdesk als een eerste en snel te realiseren maatregel uit het manifest. Een helpdesk voor jongeren en ouders die nu zorg nodig hebben, maar nergens terecht kunnen. Westerveld kreeg het afgelopen halfjaar ongeveer driehonderd berichten van radeloze jongeren en ouders.
Investeren in weerbare samenleving
Nine Kooiman, lid van de Nederlandse Politiebond (NPB), oud-Kamerlid (SP) en gezinsvoogd in de jeugdzorg vertelt dat veel jongeren en verwarde personen bij de politie uit beeld raken. ‘We zien ze pas terug als het te laat is: als ze suïcidaal zijn, of crimineel.’ Jim van Os, hoogleraar in de psychiatrie en voorzitter Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, is enthousiast over het manifest, maar vindt ook dat er geïnvesteerd moet worden in de weerbaarheid van de samenleving. ‘Maak de jeugd weerbaarder voor de toxische elementen van de samenleving: alles meetbaar, alles haalbaar, een constante druk om te presteren.’
Kijk voor meer informatie op www.lijmdezorg.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen