Medewerkers screenen voorkomt schreeuwende koppen

dinsdag 30 mei 2017
timer 3 min
Gevalletje crisiscommunicatie uit de praktijk: een zorggroep ontdekt dat een tijdelijke administratief medewerkster een loopje met de privacyregels heeft genomen. Dat is op zich al pijnlijk maar als blijkt dat zij eerder elders is ontslagen voor hetzelfde, wordt het een probleem voor de hele organisatie. Want hoe zorgvuldig is een zorgverlener die niet de moeite neemt haar aanstaande medewerkers fatsoenlijk te screenen?

Bij zo’n vraag zijn aansprakelijkheidsstellingen en op z’n minst flinke imagoschade niet ver weg. 

 

Hoe transparant wil je zijn?

In bovenstaand voo rbeeld komen personeelsbeleid, ethiek en communicatie samen. Welke eisen stel je aan een medewerker en hoe controleer je of hij of zij daar werkelijk aan voldoet? Papier is geduldig, ondanks alle registraties, accreditaties en Verklaringen Omtrent het Gedrag binnen het medisc h vakgebied. Ook als het een cv betreft. Dat besef wordt in toenemende mate in de praktijk toegepast, zo blijkt uit recent onderzoek van bureau HireRight. Ruim een derde van de werkgevers vertrouwt niet meer op de blauwe/bruine ogen van een sollicitant, tegen een kwart nog maar enkele jaren geleden. Zij controleren het waarheidsgehalte van een cv, trekken referenties na, googelen op naam en bekijken hoe iemand zich gedraagt op social media, ook en vooral voor niet-medische functies waar minder of geen sprake is wettelijke controles die houvast bieden. Er zijn gespecialiseerde kantoren die deze diensten aanbieden, maar logisch nadenken en slim gebruik maken van de (beperkte) wettelijke en technische mogelijkheden, brengt een werkgever ook al ver.

 

Communicatie is bijna net zo belangrijk als het zorgvuldige sollicitatieproces zelf. Hoe transparant ben je naar sollicitanten als het gaat om het toepassen van screening? Beperk je je tot de kandidaat zelf of betrek je hun sociale omgeving bij de beoordeling (met social media is dat makkelijker dan ooit). En tenslotte; hoe verantwoord je de werkwijze naar toezichthouders en –in het uiterste geval- naar het publiek?

 

Indirecte schade is ‘t grootst

In kleinere eerstelijnspraktijken heeft ‘de baas’ als meewerkend voorman of -vrouw vanzelfsprekend vooral gevoel bij de medische aspecten van functies. Dat kan leiden tot minder aandacht voor integriteitschecks van zittende medewerkers, zeker in niet-medische ondersteunende functies. Een potentieel gevaarlijke situatie, als we -opnieuw met dank aan het HireRight onderzoek- bedenken dat het juist meestal langjarige medewerkers zijn die zich schuldig maken aan fraude en bedrijfsdiefstal. Zelfs als de directe schade van bijvoorbeeld een fraudegeval te dragen is, zijn het vaak de indirecte gevolgen die het zwaarste zijn: verzwaard toezicht en hogere premies bij de schadeverzekeraar en vooral vertrouwensverlies bij patiënten, ketenpartners en zorgverzekeraars.

 

Niemand zit te wachten op een huisarts of tandarts als privédetective. Maar serieus omgaan met het screenen van aanstaande en bestaande collega’s is zinvol en logisch. Voorkom zakelijke ellende en reputatieschade en diagnosticeer tijdig cv-missers en medewerkersrisico’s.

 

Richard van Berkel

Directeur LVB Networks


In de komende editie van het magazine MedischOndernemen staat een interview met drie praktijkmanagers over hun werving- en selectieproces. Wil je deze ontvangen? Stuur een mailtje naar klantenservice@medischondernemen.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Medewerkers screenen voorkomt schreeuwende koppen

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’

20 sep om 11:30 uurtimer6 min

De Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…

Lees verder »
person_outlineBlog

Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording

17 sep om 09:46 uurtimer4 min

'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…

Lees verder »
Betrokken, serieus, positief, mondig, rationeel, intuïtief, hardwerkend en digitaal - een paar kenmerken van Gen Z (Foto: Shutterstock)
all_inclusiveAchtergrondartikel

Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie

19 aug om 17:30 uurtimer5 min

De intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…

Lees verder »
Merel Kooning: 'Ik dacht dat mijn zachtheid een ramp was. Nu denk ik: nee, juist niet. Daarom blijven medewerkers heel lang en lopen ze met mij weg.' (Foto: Claudia Kamergorodski)
mic_external_onInterview

Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?

19 jul om 11:45 uurtimer6 min

Tandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

12 jul om 10:15 uurtimer6 min

De laatste tijd staan de kranten en social media er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen…

Lees verder »
Thomas Rietrae: ‘Binnen anderhalf jaar nam ik drie praktijken over. Maar ik ben ook hartstikke gelukkig als ik niks overneem.’ (Foto: Lassus Tandartsen)
mic_external_onInterview

Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’

4 jul om 16:30 uurtimer8 min

Thomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vertrouwenspunt Tandarts biedt ondersteuning aan tandartsen en tandartsspecialisten

21 jun om 10:30 uurtimer3 min

Vertrouwenspunt Tandarts is opgezet door de KNMT en helpt bij het herkennen van…

Lees verder »
20240516_EwaldGeerdink_DagvandePraktijkManager
all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 12:00 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »