Mondhygiëniste en praktijkmanager huisartsenpraktijk in één

dinsdag 8 maart 2016
timer 3 min
Chereen Bainathsah is 32 uur per week mondhygiëniste en 16 uur per week praktijkmanager in een huisartsenpraktijk. Een bijzondere combinatie van werkzaamheden die niet vaak voorkomt. “De ene dag ben ik als praktijkmanager met personeel bezig en de volgende dag ben ik het personeelslid dat met de praktijkmanager te maken heeft.”

Hoe is deze combinatie tot stand gekomen?

“Ik wilde eigenlijk tandheelkunde studeren maar ik werd uitgeloot. Toen heb ik besloten om mondzorgkunde te gaan doen. Ik heb nog geprobeerd om alsnog in te stromen bij tandheelkunde, maar die mogelijkheid was helaas afgeschaft. Daarna ben ik afgestudeerd als mondhygiëniste en aan het werk gegaan. Tegelijkertijd heb ik de master Zorgmanagement gevolgd. Omdat ik na die studie te hebben afgerond ook daar iets mee wilde doen, ben ik gaan solliciteren. Zo kwam ik bij de huisartsenpraktijk terecht.”


Hoe bevalt dat?

“Erg goed. Ik maak redelijk wat uren, maar de afwisseling is zo leuk dat ik het eigenlijk nauwelijks door heb. Het is ook heel interessant om te zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de twee praktijken. Bij de huisartsenpraktijk heb je als praktijkmanager bijvoorbeeld veel meer te maken met zorgverzekeraars. De huisartsenpraktijk is NHG geaccrediteerd, wat inhoudt dat we continu bezig zijn onze kwaliteit te waarborgen. Als mondhygiëniste heb ik de hele dag contact met patiënten, terwijl ik bij de huisartsenpraktijk nauwelijks contact heb met patiënten."


Wat heb je als mondhygiëniste aan je ervaring als praktijkmanager?

“Je kan natuurlijk wel dingen meenemen, maar ik hou het liever gescheiden. Wij hebben namelijk ook een praktijkmanager in de tandartspraktijk en ik wil haar niet in de weg zitten met mijn ervaring en kijk op het vak.”

 

En andersom?

“Doordat ik in de tandartspraktijk als gewoon personeelslid werk, kan ik goed inschatten wat wel en niet werkt bij personeel. Dat is natuurlijk handig voor mijn functie als praktijkmanager. Zo wil ik er in die rol echt zijn voor het personeel en niet alleen voor de praktijkhouders, omdat ik in de tandartspraktijk zie hoe belangrijk dat is. Ik probeer dan ook altijd toegankelijk te zijn voor het personeel en met iedereen een band op te bouwen.”


Wat kunnen huisartsen en tandartsen van elkaar leren?

“Huisartsen en tandartsen zijn in eerste instantie zorgverleners en willen zorg verlenen. Maar als praktijkhouder komt daar ook een stuk ondernemerschap bij kijken. Ik merk dat de tandartsen daar meer mee bezig zijn. Verder is de huisartsenpraktijk geaccrediteerd. Dat is geen vereiste, maar het komt de kwaliteit zeker ten goede. Daarnaast werken huisartsen veel meer samen met andere zorgdisciplines.’’

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Mondhygiëniste en praktijkmanager huisartsenpraktijk in één