NZa doet aanbevelingen voor verbetering acute zorg

dinsdag 12 september 2017
timer 2 min
Nederlanders hebben voldoende toegang tot acute zorg. Bij drukte op de spoedeisende hulp kan er worden uitgeweken naar ziekenhuizen of instellingen in de buurt. Dit is gebleken uit onderzoek naar de acute zorg door de NZa. De NZa ziet wel ruimte voor verbetering.

De acute zorg in Nederland omvat verschillende categorieën, te weten: ambulancediensten, spoedeisende hulp   (SEH) en de huisartsenpost (HAP). Vooral de twee laatstgenoemde merken een toename van het aantal patiënten. Dit kan liggen aan het feit dat steeds meer thuiswonende ouderen de SEH of HAP bezoeken ,  en dit gebruiken als alternatief voor de huisarts overdag. 

Aanbevelingen

 

De NZa doet verschillende aanbevelingen om de acute zorg effectiever en efficiënter te organiseren.  Een goede samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen leidt tot het verplaatsen van lichte spoedzorg naar de HAP. Hierdoor kan de meer complexe zorg op de SEH worden uitgevoerd. Deze substitutie zorgt voor kostenverlaging van de zorg, en de druk van de spoedeisende hulp verlaagt eveneens. Daarnaast is het van belang dat zorgverleners over voldoende kennis beschikken rondom oudere patiënten met complexe problematiek. Verder moeten zij weten wat de mogelijkheden voor vervolgzorg zijn na de acute zorgfase.


Er is nog veel verbetering mogelijk in de samenwerking tussen de verschillende zorgonderdelen. Huisartsen, ambulancediensten en ziekenhuizen zijn aan zet om de samenwerking in de eigen regio te verbeteren. Zorgverzekeraars moeten actief de samenwerking aangaan met het Regionaal Overleg Acute Zorg om de informatievoorziening over de acute zorg te verbeteren. De NZa zal de samenwerking stimuleren en zal samen met de betrokken partijen bezien hoe de bekostiging van de acute zorg daarvoor aangepast kan worden.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
NZa doet aanbevelingen voor verbetering acute zorg