Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag. In omroepland sneuvelt menig bekende tv-persoonlijkheid. Maar misbruik van positie en invloed komt op veel meer plekken voor in onze samenleving. Mogelijk minder zichtbaar, niet minder laakbaar, schrijft huisarts Rob van Damme.
Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

Rob van Damme: ‘Niet alles wat niet in ons straatje past, is grensoverschrijdend gedrag.’ (Foto: Martine Sprangers)
Ieder individu, iedere medewerker, iedere leerling dient met respect te worden behandeld ongeacht onder meer ras, geslacht, godsdienst. Dat is niets voor niets verankerd in onze grondrechten. Daar sta ik volledig achter. We moeten alleen wel oppassen dat we niet doorschieten. Niet alles wat niet in ons straatje past, is grensoverschrijdend gedrag. Grenzen kunnen alleen worden overschreden als we duidelijke en gezamenlijke afspraken hebben gemaakt wat we onder grenzen verstaan. Maar dan moeten we die grenzen ook samen bewaken.
Wanneer is gedrag grensoverschrijdend?
Is een medewerker aanspreken op zijn of haar functioneren grensoverschrijdend? Is een leerling feedback geven grensoverschrijdend? Is het aanspreken van een hondenbezitter die zijn viervoeter op jouw stoep laat poepen grensoverschrijdend? Is een troostende arm om een verdrietige schouder leggen grensoverschrijdend? Is een patiënt aanspreken die een doktersassistente schoffeert grensoverschrijdend? Is het weigeren van een verwijsbrief achteraf zonder inhoudelijke indicatie grensoverschrijdend? Is een zeven geven aan een coassistent die zichzelf een negen waard vindt grensoverschrijdend?
Wel als we cultuurvervaging en hufterigheid tot norm laten verheffen. Wel als we met een grote mond meer kunnen bereiken dan met een bescheiden vraag. Wel als we onze kinderen niet meer meegeven wat wel en wat niet hoort, omdat we te druk zijn met het najagen van onze persoonlijke ambities. Wel als we mensen laten geloven dat alles maakbaar is en dat je gezondheid kunt kopen. Wel als politici elkaar in de Tweede Kamer openlijk kunnen bedreigen. Wel als influencers zonder enige kennis van zaken valse gezondheidsinformatie mogen blijven verspreiden. Wel als het volgen van beroepsnormen in twijfel wordt getrokken door leken.
Valse moraalridders
Het leger van moraalridders groeit. Maar helaas ook de groep valse ridders die meent dat hun grenzen superieur zijn aan de grenzen van zorgverleners en hun medewerkers. En dan heb ik het niet over mensen met een psychiatrische stoornis. Doorsnee patiënten die denken dat ze de assistentes agressief mogen bejegenen, die dreigen met een klacht als ze vandaag geen afspraak krijgen, die op sociale media de praktijk zwart menen te moeten maken om dat een dokter niet precies deed wat werd geëist. Wij kunnen ons daar als zorgprofessionals niet tegen verweren. Want dan schaden we de privacy van de betrokkene. Of dan schenden we onze beroepsnormen.
Gele en rode kaarten
De meeste patiënten, studenten, medewerkers, zorgverleners deugen gelukkig. Die gedragen zich fatsoenlijk en respectvol. Maar aan die kleine groep “valse ridders” zouden we gele en rode kaarten uit moeten kunnen delen. We zouden ze dan ook uit de praktijk moeten kunnen weren. Hun sociale media-accounts zouden al dan niet tijdelijk geblokkeerd moeten kunnen worden.
De impact van grensoverschrijdend gedrag van een patiënt op een individuele medewerker kan serieuze gevolgen hebben voor het hele team. Niemand zit te wachten op een overspannen collega. We kampen in de zorg al met schaarste aan goede medewerkers. Dat wordt de komende jaren alleen nog maar erger. Laat onze hardwerkende assistentes en andere medewerkers met rust! Beste burger: behandel onze medewerkers met respect en fatsoen. Dan kunnen zij doorgaan met alles in goede banen leiden en krijgt iedereen de zorg die nodig en passend is. Een blije assistente is een blije dokter is een blije patiënt.
Over Rob van Damme
Rob van Damme is huisarts bij huisartsenpraktijk Bast en Van Damme. De praktijk is onderdeel van het nieuwe Gezondheidsplein De Boog, een nieuw gezondheids- en sportcentrum in Nijmegen-Noord met eerstelijnspraktijken, welzijnsinstellingen, sportclubs en breedtesport. Zie: www.bastenvandamme.nl en www.gpnn.nl
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…