'Rol huisarts maakt zorg slechter'

donderdag 17 december 2015
timer 2 min
Volgens dermatoloog en auteur Frans Rampen is de kwaliteit van de zorg in Nederland helemaal niet zo goed als vaak wordt gesteld. Hij wijt dat aan de manier waarop de zorg in Nederlands is georganiseerd met de huisarts als poortwachter, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant.

Nederland scoort aantoonbaar ondermaats op het gebied van baby- en kindersterfte, betoogt Rampen. Ook onze prestaties op kankergebied laten te wensen over volgens hem. “Voor vrijwel alle tumortypen bevinden wij ons in de Europese achterhoede. Alleen voor borst- en baarmoederhalskanker scoren wij in de middenmoot. Laten dit nu, toevallig of niet, kankersoorten zijn waarvoor bevolkingsonderzoek wordt aangeboden, zodat de inbreng van de huisarts grotendeels wordt omzeild. Voor hersentumoren bij kinderen bezet Nederland de onderste plaats in Europa.”

 

Dat poortwachterszorg goedkoop zou zijn, is nooit bewezen, vindt Rampen. "Na Zwitserland , Noorwegen en Ijsland heeft ons nog altijd de duurste zorg in Europa, ofschoon wij al een jaar of veertig het poortwachtersmodel omarmen. Strikt genomen is voor vergelijkbare zorg de huisdokter even duur als de specialist en de specialist even goedkoop als de huisdokter."

 

Frans Rampen is de auteur van het boek 'Zorgwekkend, de huisarts als poortwachter'.

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Rol huisarts maakt zorg slechter'