Stijging aantal bedrijfsongevallen zorgsector
In 2015 kreeg 3,5 procent van de mensen werkzaam in de zorgsector een bedrijfsongeval. In 2016 steeg dit tot 3,8 procent. De meeste bedrijfsongevallen komen door bij jongere werknemers, omdat ze nog niet genoeg ervaring hebben en niet goed zijn ingewerkt.
Vooral psychische klachten
Een groot gedeelte van letsel in de zorgsector bestaat uit psychische schade. Dit komt het vaakst voor bij zorgpersoneel dat te maken heeft met verwarde of moeilijk voor rede vatbare patiënten die verbaal of fysiek agressief zijn. Door de bezuinigingen in de zorg komt het steeds vaker voor dat patiënten zelfstandig blijven wonen, ook als zij nog kwetsbaar zijn. Ook dit brengt voor de zorgverleners extra risico’s met zich mee, stelt UnitedConsumers. Bij geestelijk letsel duurt het verzuim langer dan bij lichamelijk letsel. Bij lichamelijk letsel hervat de helft van de mensen het werk de dag erop weer, maar bij geestelijk letsel is dat minder dan 40 procent. Bij lichamelijk letsel blijft 6 procent langer dan een maand thuis, bij geestelijk letsel is dat ruim één derde.
Vermoeid, gefrustreerd en opgebrand
Ook het ziekteverzuimpercentage nam toe. Meer dan de helft van de mensen die werkt in de zorgsector geeft aan lichamelijk zwaar werk te hebben. In de zorgsector geeft 1 op de 8 mensen aan problemen te hebben zoals vermoeidheid, frustraties en het gevoel opgebrand te zijn. In 2016 nam ruim 50 procent van de werknemers in de zorg dan ook minstens één dag ziekteverzuim op. Het hoge ziekteverzuim in de zorgsector zorgt ervoor dat de werkdruk verhoogt. De fysieke belasting van werknemers is groot, een kwart van het ziekteverzuim wordt dan ook veroorzaakt door lichamelijke belasting. Vooral oudere werknemers hebben hier last van. Wanneer iemand jarenlang fysiek zwaar belastend werk doet, zonder preventief beleid eist dat zijn tol. Daarnaast heerst in de zorg een groot personeelstekort en is de druk alleen maar meer aan het stijgen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen