Tandarts gaat gratis speeksel testen

dinsdag 15 maart 2016
timer 2 min
Tandartsenpraktijk Garderen begint in august met het kosteloos uitvoeren van speekseltesten voor patiënten boven de 30 jaar. Het doel is voor het blote oog niet-waarneembare tandvleesontstekingen aan het licht te brengen.

Dat meldt Nieuwsblad De Band. De Garderense tandartsenpraktijk is de eerste in Nederland die dit initiatief neemt. 

 

Preventie

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben al eerder aangetoond dat een goede mondverzorging chronische ziekten als diabetes, reuma, hart- en vaatziekten en longziekten in sommige gevallen kan voorkomen. De vraag is alleen of dit al kan bij een op het eerste gezicht prima uitziend gebit, of dat daarachter meer zou kunnen schuilen. Dat is voor tandartsenpraktijk Garderen aanleiding om de speekseltests kosteloos te doen bij patiënten boven de 30 jaar.

 

Huisarts

Ook de huisartsenpraktijk in Garderen is betrokken bij het initiatief. De huisarts gaat de test ook gebruiken bij patiënten met een chronische ziekte of hoge bloeddruk. Patiënten die hier last van hebben kunnen de gevolgen namelijk afremmen door een goede mondverzorging. 

 

Tijdens de regiosessie van het Praktijkmanagers Netwerk in de regio Midden-Nederland werd al eerder gesproken over preventie en de eerder genoemde test. Lees hier het verslag van die sessie.

bron: Nieuwsblad De Band

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Tandarts gaat gratis speeksel testen