Tandarts vreest mondhygiënist

dinsdag 7 juni 2016
timer 3 min
Tandartsen zijn bang dat de kwaliteit van de mondzorg achteruit zal gaan als mondhygiënisten bevoegd worden om eenvoudige gaatjes te mogen vullen. Beroepsverenigingen KNMT en ANT hebben dat laten weten in reactie op minister Schippers, die de bevoegdheden van de mondhygiënisten wil verruimen.

"Wij houden de minister persoonlijk verantwoordelijk als straks patiënten de straat op worden gestuurd met ernstige kiespijn door bijvoorbeeld complicaties", stelt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Waarnemend voorzitter Hendrike van Drie (KNMT): "Wij vinden dat de regie over de mondzorg bij de tandarts moet blijven. Mondhygiënisten moeten zich blijven toeleggen op het voorkomen van problemen in de mond. Juist daar is gezondheidswinst te boeken: bij het voorkomen van gaatjes in plaats van het behandelen ervan."


Door verruiming van de wet BIG zou het mondhygiënisten worden toegestaan te boren, tanden te vullen, röntgenfoto’s te maken en verdovingen te plaatsen.  Volgens de tandartsen kunnen mondhygiënisten zich door meer taken steeds minder richten op preventie. "Terwijl juist op dit gebied qua mondgezondheid en zorgkosten nog veel winst is te behalen," aldus Vaartjes. KNMT denkt dat het zelfstandig laten boren door mondhygiënisten risico’s kan opleveren, bijvoorbeeld als er bij het boren problemen ontstaan die alleen een tandarts kan oplossen. Daarnaast leidt het verschuiven van taken tot verwarring bij patiënten (‘Bij wie moet ik waarvoor zijn?’), tot dubbele behandelingen en tot extra overdracht en dus bureaucratie. 


Volgens voorzitter Manon van Splunter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM( is de vrees van tandartsen vooral ingegeven door angst voor de eigen positie of onwetendheid. "Als mondhygiënisten zelfstandig gaatjes gaan vullen, zullen ze altijd zorgen voor contact met de tandarts voor het geval er iets misgaat," zo zegt zij tegen Trouw.  "De vrees dat wij onze preventieve taak gaan verwaarlozen, is echt niet terecht. Dat blijft ons werk. De burger mag zelf kiezen wie hij bezoekt. Wij zijn nu al vrij toegankelijk, je hoeft niet eerst naar de tandarts."


ANT is wel voor het overdragen van taken van de tandarts, als dat in opdracht van de tandarts gebeurt en deze eindverantwoordelijke blijft voor de mondzorg. De KNMT heeft haar opvattingen kenbaar gemaakt in een position paper over samenwerking in de mondzorg. Het position paper heeft de beroepsvereniging onder andere met het ministerie van VWS en zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer gedeeld.

bron: ANP / KNMT

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Tandarts vreest mondhygiënist