Tentoonstelling laat tandheelkunde door de jaren heen zien

dinsdag 6 september 2016
timer 2 min
Een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam toont bijna 250 prenten en diverse instrumenten en objecten die laten zien hoe kunstenaars en vormgevers in door de eeuwen heen het werk van kiezentrekkers en charlatans verbeelden.

Vroeger ging men met plezier naar de tandarts. Als men niet zelf behandeld moest worden tenminste. Tandartsen, vaak niet veel meer dan ‘tandentrekkers’, voerden hun behandelingen uit op open pleinen, onder toeziend oog van veel publiek. Dat de tandheelkunde al eeuwen tot de verbeelding spreekt, blijkt ook uit de grote hoeveelheid prenten die van de openluchtbehandelingen zijn gemaakt. Gert Schade stelde enkele jaren geleden een bijzonder boek over dit fenomeen samen. Dat boek vormt nu de basis voor een tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam.

 

 De levendige taferelen variëren van openluchtbehandelingen tijdens jaarmarkten en kermissen, tot het trekken van tanden in salons. Ook zijn er veel hilarische en groteske spotprenten te zien.

 

Marktscènes

De tentoonstelling, getiteld ‘Kwakzalvers & Tandentrekkers’. is opgedeeld in vier thema’s. Er zijn devotieprenten die laten zien hoe de legende van St. Apollonia, beschermheilige van mensen die aan kiespijn lijden, is ontstaan. In prenten van marktscènes is te zien hoe kwakzalvers de meest wonderlijke middeltjes aan de man proberen te brengen. Met theatrale kleding en bijzondere acts wordt het publiek geïmponeerd en verleid tot het laten trekken van tanden en kiezen. Er zijn salonscènes waarin de tandentrekker binnenshuis met steeds beter ontwikkelde instrumenten praktijk gaat houden.

 

Bekijk hier alvast een selectie van de prenten.

bron: Historiek.net

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Tentoonstelling laat tandheelkunde door de jaren heen zien