Tips voor effectief overleggen
Een paar tips:
1. Denk goed na over welke punten je met wie wilt bespreken. Soms is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is. Andere punten bespreek en beslis je veel sneller en beter met een kleinere groep. Zet die punten dan ook niet op de agenda van een overleg met de hele praktijk, maar plan er een apart overleg voor.
2. Stel van te voren duidelijk vast hoe lang het overleg gaat duren. Vaak wordt er standaard een uur ingeruimd. Maar is dat echt wel nodig? Ervaren managers zeggen dat een half uur vaak genoeg is. Maar als er een uur gereserveerd is, dan wordt het ook een uur. Zorg dat het liefst niet langer dan een uur duurt, of plan anders een pauze in.
3. Begin gewoon, wacht niet op laatkomers. Want als je elke keer te laat begint, zullen er steeds minder mensen op tijd komen. Of bedenk iets ludieks: laatkomers moeten de volgende keer trakteren. Of afwassen.
4. Hanteer een duidelijke agenda en geef daarin ook aan wat er aan het einde van de vergadering bereikt moet zijn. Bijvoorbeeld een beslissing die genomen moet zijn, taken verdeeld of een planning gemaakt. De rondvraag en de WVTTK kunt u beter vermijden. Dan komen er een heleboel dingen op tafel die eigenlijk niet het onderwerp van dit overleg waren en waar wellicht niet iedereen in geïnteresseerd is. U kunt een andere manier bedenken om dit soort dingen te bespreken. Bijvoorbeeld een huishoudelijk overleg of praktijkoverleg waarvoor van tevoren agendapunten kunnen worden ingediend. Zo houdt u de tijdsplanning meer in de hand.
5. Vraag iemand om te notuleren en zet in de notulen een actielijst met wie wat voor wanneer moet doen.
6. U kunt ervoor zorgen dat een discussie sneller tot een conclusie komt door geregeld verschillen en overeenkomsten samen te vatten en mensen actief vragen om oplossingen. Zorg dat ook de mensen die uit zichzelf niet snel hun mond open doen aan bod komen. Stel vragen als u het idee heeft dat niet iedereen het begrijpt of ermee eens.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen