Top down of bottom up?
Het zijn niet allemaal bedreigingen die op de praktijk afkomen, de veranderingen bieden ook kansen om te groeien, te differentiëren of zelfs om een Gamechanger te worden zoals bijvoorbeeld Buurtzorg [1], 2theloo [2] of Blendle [3].
Bedreiging of kans, als organisatie zal je er iets mee moeten doen omdat het ook voor jouw praktijk belangrijk is om bij te blijven omdat je anders het risico loopt dat de praktijk patiënten verliest, niet interessant is voor nieuwe medewerkers, in overtreding is of minder waard wordt. Continue verandering hoort niet alleen bij het ondernemerschap maar ook bij elke werkkring waar je ooit zal werken als je zelf geen ondernemer bent. Als je zelf overtuigd bent van de noodzaak tot continue verandering is het de uitdaging om het team hierin mee te nemen.
Hiervoor bestaan 2 strategieën:
Bij een top-down-strategie start de verandering bij de directie/ managementteam. Zij zijn de formele initiator/ beslissers. Zij gaan in gesprek met het team over het plan van aanpak dat ze voor ogen hebben om een verandering door te voeren.
Beiden strategieën hebben voor- en nadelen.
|
Top down |
Bottum up |
Voordelen |
|
|
Nadelen |
|
|
In het transitiemanagement dat momenteel in de belangstelling staat, wordt veel gebruikgemaakt van een gemengde strategie. Creatieve variaties zijn hierbij mogelijk waarbij de directie weliswaar richtinggevend is maar de invulling bottum up plaatsvindt. Het gaat dan om het onderscheid tussen ontwerpen en ontwikkelen.
Bij een ontwerpbenadering wordt een scheiding gemaakt tussen het bedenken van een verandering en het implementeren daarvan. Eerst wordt de verandering bedacht, daarna wordt deze ingevoerd. Deze scheiding in tijd kan samengaan met een scheiding in personen (denkers en doeners).
[1] Thuiszorg
[2] WC winkels
[3] online verkoop losse artikelen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen