Veranderen? Zo lukt het wel!
Mensen hebben het druk met andere dingen, vervallen in oude gewoonten of zien het nut er niet van in. Herkenbaar? Dat komt omdat het in een verandering niet alleen draait om het plan. Om werkelijk ander gedrag in je praktijk te krijgen, heb je namelijk ook een transitie nodig: het psychologische proces dat mensen, teams en organisaties moeten doormaken om van een oude naar een nieuwe situatie te gaan.
Als je de fasen van deze transitie leert herkennen en voorspellen, dan kun je ze ook beïnvloeden. In onze kijk op veranderen, die we Systemisch TransitieManagement noemen, onderscheiden we vijf transitiefasen (© Plan B, 2012):
- Urgentie: in deze fase gaan mensen voelen dat het echt gaat gebeuren, dat er geen ontkomen meer aan is, dat de verandering nodig is en waarom.
- Loslaten: mensen gaan voelen wat ze moeten loslaten om van A naar B te komen.
- Niet weten: na de loslaatfase volgt een onzekere fase waarin mensen ernstig de kluts kwijt zijn, waar oude gewoontes niet meer werken maar de nieuwe nog niet zijn uitgevonden. Dit is de lastigste fase.
- Creatie: de fase waarin oeverloos wordt geëxperimenteerd. Hier is de ruimte om met verve creatieve ideeën te bedenken die de organisatie nodig heeft om te leren.
- Nieuwe begin: Hier worden nieuwe routines geborgd, zodat die weer de normaalste zaak van de wereld zijn.
Deze fasen zie je in elke verandering, in elke organisatie. Elke fase heeft zijn eigen bijdrage aan de verandering en is dus noodzakelijk om een duurzame gedragsverandering tot stand te brengen.
Krijg in dit filmpje [https://www.youtube.com/watch?v=F61mS5BP62Q] alvast een voorproefje van onze kijk op veranderen.
Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw van Plan B (www.bvplanb.nl)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen