Ziekteverzuim in zorgsector het hoogst
Sinds 2014 is een toename van het ziekteverzuim zichtbaar in bijna alle bedrijfstakken. Alleen in de financiële dienstverlening nam het ziekteverzuim af. Uit cijfers van het CBS blijkt daarnaast dat ziekteverzuim in het eerste en vierde kwartaal van het jaar altijd hoger ligt dan in de rest van het jaar. In 2019 lag het ziekteverzuim van alle Nederlanders in het laatste kwartaal op 4,5 procent. Voor medewerkers in de gezondheidszorg lag dit percentage op 5,9 procent.
Verzuim gezondheidszorg bovengemiddeld hoog
Het verzuim in de gezondheidszorg is al jaren bovengemiddeld hoog. In 2018 lag het ziekteverzuim het hoogst bij werknemers in de gezondheidszorg met 5,7 procent en ook in 2019 verzuimt deze groep het meest met hetzelfde percentage. De gezondheidszorg deelt deze plek met waterbedrijven en afvalbeheer. Vooral onder werknemers in verpleeg- en bejaardentehuizen ligt het verzuim hoog, namelijk 6,8 procent.
Bijna 45 procent in 2018 thuis vanwege griep of verkoudheid
De Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden (NEA) voert onderzoek uit onder werknemers namens het CBS en TNO. Hieruit blijkt dat 44,1 procent van de werknemers in 2018 thuis bleven vanwege griep of verkoudheidsklachten bij hun laatste verzuim. Ook psychische klachten, overspannenheid of burn-outklachten kwamen in 2018 veel voor met 7,2 procent. Deze percentages zijn ten opzichte van 2014 gestegen. In 2014 ging het om 40,2 procent verzuim wegens griep of verkoudheidsklachten en 5,7 procent verzuim wegens psychische klachten, overspannenheid of burn-outklachten.
Mensen met psychische klachten langste thuis
Werknemers die zich ziek melden wegens psychische klachten, blijven gemiddeld de meeste dagen thuis. In 2018 verzuimden deze medewerkers tijdens hun laatste verzuim gemiddeld 59 werkdagen. Voor mensen met klachten aan het hart of vaatstelsel lag dit gemiddelde op 47 dagen. Mensen met griep of verkoudheid bleven 3 werkdagen thuis.
Bronnen: CBS, Ziekteverzuim onder werknemers in 2019 verder toegenomen en CBS, ziekteverzuim

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:30 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Reactie toevoegen