Zo vind je de energie om door te gaan
Zo’n probleem kan de onderlinge stemming fors beïnvloeden. Je hebt geen energie meer, laat staan dat je lol en plezier heeft in je werk en binnen de praktijk. Je komt niet tot actie door iets te doen zodat het weer beter wordt, omdat ‘het toch niets uithaalt’. Als de situatie zo negatief is, is het dikwijls frustrerend om alle problemen op te rakelen in een gesprek. Alles wat aandacht krijgt groeit: wanneer je steeds praat over de problemen, sijpelt het beetje energie dat je nog heeft weg. Gevolg: nog meer chagrijn.
Fantaseren over ideale toekomst
Wat kan je doen wanneer de energie op is, en je toch een stijgende lijn wilt realiseren? Gerrie Vogels geeft antwoord. "Een stijgende lijn wordt ontstaat wanneer je inspeelt op de verbeeldingskracht. Fantaseren over een ‘ideale’ toekomst, brengt beweging op gang. Je onderbewuste krijgt de boodschap: Zó ziet de nieuwe situatie eruit, zó gedragen anderen zich en zó doe jij. Vervolgens is het een kwestie van tijd: jijzelf en anderen gaan zich gedragen naar het nieuwe toekomstplaatje.
Je voert in de vastgelopen situatie dus wel een gesprek, maar op een bepaalde manier. In plaats van op de problemen, richt je je op de ideale situatie. Hier geldt wel een belangrijk motto: hoe concreter hoe beter."
Zo ga je te werk
Zorg ervoor dat je aantekeningen maakt. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een mindmap, van flappen. In elk geval moet er iets op schrift komen te staan, zodat jestraks kunt evalueren.
Stel de volgende twee vragen:
- Wat gaat goed binnen de praktijk?
- Waar wil je meer van?
In deze fase is het belangrijk dat je puur nieuwsgierig bent naar alle ideeën. Laat de fantasie zijn werk doen zonder discussie te voeren over of het wel of niet haalbaar is, of dat wel of geen goed idee is, enzovoorts.
En doe verder niets. Hooguit maak je wat concrete afspraken wanneer dat voor de hand liggend is. Verder laat je het bezinken, terwijl de tijd zijn werk doet. En wanneer het goed/ beter gaat, benoem je dat wel. Successen moeten we vieren tenslotte. Wat er gebeurt is, dat het visualiseren zijn werk doet. Ongemerkt, onbewust zetten mensen de verbetering in gang. Omdat ze met hun gedachten al een stap richting de gewenste toekomst hebben gezet en daardoor concrete ideeën hebben over hoe het eruit kan gaan zien.
Evalueer na een tijdje. Door de aantekeningen erbij te pakken en te markeren welke punten verbeterd zijn. Vier de successen en als het nodig is, kunnen jullie samen fantaseren naar verdere verbetering.
Vraag het gratis eBook aan: Samen Werken! Waarom teamproblemen blijven bestaan en hoe dit te doorbreken.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen