Zorgorganisaties: ‘Benut de kracht van de eerstelijnszorg’

donderdag 19 januari 2017
timer 2 min
Met het oog op de verkiezingen in maart geeft VELO tien aanbevelingen waarmee betere zorg dichtbij de patiënt tegen lagere kosten georganiseerd kan worden. VELO is een samenwerkingsverband van verschillende eerstelijnszorgorganisaties.

ActiZ, InEen, KNGF, KNMP, KNMT, KNOV, LHV, LVVP en V&VN zijn aangesloten bij VELO.  Samen werken zij aan betere zorg in de buurt.


VELO geeft tien aanbevelingen voor betere zorg, dichtbij de patiënt tegen lagere kosten. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het zorgen voor goede opleiding en bijscholing en het belonen van samenwerking. De tien punten hebben vooral te maken met het verbeteren van samenwerking en het versnellen van verplaatsing van zorg naar de eerste lijn.


Bij toekomstbestendige zorg staat de wens van de patiënt centraal, zo stellen de organisaties. Bestaande organisatorische en verzekeringstechnische belemmeringen moeten worden weggenomen en samenwerking met de tweede lijn en beroepsgroep-overstijgende samenwerking gefaciliteerd. "Het gaat om samenwerken, afstemmen en coördineren in plaats van hinderen. Dan kan iedereen zijn of haar bijdrage leveren. Alle eerstelijnsprofessionals vanuit hun eigen expertise."


Zij kunnen volgens VELO snel handelen bij uiteenlopende zorgvragen en zijn bij uitstek in staat om in samenspraak met patiënten, mantelzorgers en collega’s zinnige zorg te bieden. Bovendien maken zij deel uit van lokale netwerken van zorg- en hulpverleners, waardoor de meest passende zorg of ondersteuning kan worden ingezet.  Dit moet burgers veel meer dan voorheen in staat stellen om zo zelfstandig mogelijk thuis te blijven functioneren – zelfs met chronische en/of meervoudige gezondheidsproblemen.


Door veranderingen in de zorg en het verplaatsen van zorg en welzijnstaken naar de gemeente zijn steeds meer mensen in hun thuissituatie aangewezen op zorg. Huisartsen, wijkverpleegkundigen, apothekers, verloskundigen, fysiotherapeuten, eerstelijnspsychologen en tandartsen leveren deze eerstelijnszorg.  De afgelopen jaren is met succes gewerkt aan verdere versterking en vernieuwing van de eerstelijnszorg. Uit vele lokale en regionale praktijkvoorbeelden blijkt dat deze zogeheten substitutie goed mogelijk én effectief is. Maar om substitutie te versnellen, is wel een aantal randvoorwaarden nodig.


Lees hier de brief met de tien aanbevelingen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Zorgorganisaties: ‘Benut de kracht van de eerstelijnszorg’