Hulp voor Huisartsen start eigen Leercentrum en focust op goede triage

Foto: Shutterstock
Met ‘Doktersassistent op afstand’ kan een huisartsenpraktijk tijdelijke krapte in de bezetting opvangen. ‘Praktijken kampen met onderbezetting door uitval vanwege ziekte of langdurig verzuim. Maar er is ook sprake van krapte op de arbeidsmarkt, ze kunnen heel moeilijk aan nieuwe personeel komen’, verklaart Jessica Haverkamp, manager kwaliteit.
Via ‘Doktersassistent op afstand’ schakelt de praktijk de telefonie door naar het medisch callcenter van Hulp voor Huisartsen. Daar zitten ervaren doktersassistenten klaar om vragen van patiënten te beantwoorden en een goede triage uit te voeren. Via de triage wordt een urgentie bepaald, waardoor de patiënt als dat nodig is gezien wordt op het spreekuur of het juiste zelfzorgadvies krijgt.
Vraag verschuift
‘We zien wel een verschuiving in de vraag van onze klanten. ‘Doktersassistent op afstand’ was eerst een flexibele schil rondom de huisartsenpraktijk. Maar praktijken worden nu geconfronteerd met een calamiteit: er is geen personeel meer. Ze hebben te maken met een wachtrij aan de telefoon en balie. Het is onze ervaring dat heel veel huisartsenpraktijken weer een antwoordapparaat gebruiken met de melding dat ze van twaalf tot vier niet bereikbaar zijn’, zegt Dennis Meester, eindverantwoordelijk manager bij Hulp voor Huisartsen.
‘Ons uitgangspunt is dat we kwaliteit willen en moeten leveren. We starten een voortraject met de klant en gaan in gesprek met de huisarts over wat hij nodig heeft. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de telefonie van de praktijk alleen op een bepaalde middag wordt doorgeschakeld naar ons callcenter.’
Goede planning
‘Een goede planning van gewenste doorschakelingen blijkt steeds heel belangrijk. Helaas nemen praktijken en gezondheidscentra nog wel eens op het allerlaatste moment contact op met ons met de vraag of we vanaf de volgende dag kunnen inspringen. We zijn geen calamiteitendienst, hoewel we natuurlijk ook naar vermogen helpen met het opvangen van calamiteiten. Voor iedere huisartsenpraktijk die klant bij ons is, geldt dat de gewenste ondersteuning in principe steeds door dezelfde doktersassistenten wordt ingevuld. Zo creëren we een nauwe samenwerking met de doktersassistenten op de praktijk’, verklaart Meester.
Verbetertraject
‘Het is ook mogelijk dat we huisartsenpraktijken helpen bij het bijscholen en verder doorontwikkelen van hun eigen doktersassistenten. Dat kan bijvoorbeeld op het vlak van de triage zijn, betere agendaplanning, efficiënter werken, het geven van zelfzorgadviezen, declareren of het verbeteren van de samenwerking met de huisarts(en). Het hele verbetertraject is erop gericht om de huisarts te ontlasten en meer rust in zijn agenda te krijgen’, vervolgt Meester.
Leercentrum
Hulp voor Huisartsen is per 1 oktober een eigen Leercentrum gestart. Hier doorlopen stagiaires die de opleiding tot doktersassistent volgen, meestal uit het derde leerjaar, een leerroute in een veilige omgeving. Het is de bedoeling dat er jaarlijks drie keer een groepje van acht studenten wordt klaargestoomd om te gaan werken in een huisartsenpraktijk. Meester: ‘We geven hun de kans om zo het vak te leren. Het is een heel vakinhoudelijk programma, individueel gericht en wat iedereen in haar eigen tempo kan volgen. De stagiaires krijgen een buddy toegewezen die hen begeleidt gedurende de hele stageperiode en hen helpt het vak van doktersassistente eigen te maken. Als extra pluspunt scholen we iedereen in het triëren. Dit gebeurt stap voor stap, totdat de stagiaires echt zelfstandig kunnen werken en klaar zijn voor de praktijk.’
‘We zijn hier heel trots op, we zien het als een cadeau met een strik eromheen’, vervolgt Meester. ‘Het unieke aan ons Leercentrum is dat stagiaires met hulp van ervaren professionals én in een veilige leeromgeving een mooie start kunnen maken met hun loopbaan in de zorg. We investeren hierin.’
‘Los van stagiaires werken we via het Leercentrum ook nieuwe doktersassistentes in. Op deze manier krijgt iedere nieuwe doktersassistente de kans om in een veilige leeromgeving de inwerkperiode zo efficiënt mogelijk te doorlopen.’
Adviesfunctie
Verder heeft Hulp voor Huisartsen ook een adviesfunctie. Een apart team van adviseurs ondersteunt praktijken bij het verbeteren van de eigen organisatie, het doorvoeren van innovaties in de praktijk en/of het verder opleiden van personeel.
‘We merken dat de vraag naar onze dienstverlening groeit, ook grote huisartsenpraktijken en gezondheidscentra doen een beroep op ons. We gaan volgend jaar een tweede locatie openen. Dat past ook bij onze ambitie om te groeien’, aldus Meester.
ANW Nederland
Zandvoorter Allee 1
2106 BT Heemstede
085 77 31 880
info@anwnederland.nl
Hulp voor huisartsen
085 77 31 880
info@hulpvoorhuisartsen.nl
www.anwnederland.nl/hulp-voor-huisartsen/
Traineeship voor basisartsen
085 77 31 880
info@traineeshipbasisartsen.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen