Blog: De belangrijkste boodschap van een stewardess
De werkdruk ligt in de zorg immers het hoogst van alle sectoren, aldus onderzoek van CBS en TNO. Des te belangrijker dus om als zorgverlener goed voor jezelf te zorgen.
De vergelijking met de stewardess vormde de introductie tot een alumni programma van TIAS dat ik volgde over ‘high performance management’ voor leiders. Voorafgaand aan de bijeenkomst voerde iedereen een energietest uit. Doel van de bijeenkomst (verzorgd door Joost Valkenberg van Ergo Optima) was dat de alumni inzichten verkrijgen in vitaler werken en deze ook daadwerkelijk in hun leven zouden gaan implementeren.
Inzicht
Waar krijg jij energie van en waar zit jouw energielek? Inzicht hierin helpt je gericht te werken aan meer vitaliteit: zeer belangrijk en noodzakelijk dus voor zorgmedewerkers. Jouw energie is volgens de test een voorwaarde om duurzaam te presteren en lekker te werken. Belangrijk is dat je gemiddeld gezien goed scoort op alle vier de energiebronnen; fysiek, emotioneel, mentaal en zingeving. Enkele aandachtspunten zijn bijvoorbeeld regelmatig bewegen, ongestoord kunnen werken, dingen los kunnen laten en doen wat jij leuk vindt.
Mensen die werken in de zorg vinden het werk vooral vaak emotioneel veeleisend, aldus het onderzoek. De voorzitter van vakbond CNV Zorg & Welzijn wijst wat dit energielek betreft oorzaken aan die buiten de directe invloedssfeer van zorgmedewerkers liggen, zoals overbodige regels- en administratie-eisen. Mij lijkt het goed als wij zorgmedewerkers echter eerst beginnen met eens wat vaker net zo goed voor onszelf te zorgen als dat we voor anderen zorgen. Dan verbetert onze energiescore en kunnen we ook beter omgaan met de hoge werkdruk.
Jasper ter Bogt
Manager Mondzorg

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen