Blog: De kudde en de hoeder
Ik ontmoet veel managers die ontzettend veel tijd en energie stoppen in het ‘meekrijgen’ van het team in wat zij bepalen als ‘de juiste richting’. Ik weet niet wat er bij jou gebeurt op het moment dat iemand aan je gaat trekken, maar mijn eerste reactie is me te verzetten en stil te blijven staan. ‘Ho ho, wat ben je van plan met mij?!’ Dat is ook wat er vaak gebeurt in een team.
Expert
Veel (beginnende) managers hebben vooral de neiging zichzelf als alwetende te zien. Praktijkhouders en praktijkmanagers vinden dat ze van alle markten thuis moeten zijn: personeelsmanagent, kwaliteitsmanagement, marketing et cetera. Zij vinden (al dan niet onbewust) dat zíj het moeten weten, de expert moeten zijn en de medewerkers moet motiveren om hen te volgen de juiste kant op.
Maar het is toch (bijna) niet te doen om overal expert in te zijn? Bovendien vlak je alle kennis en ervaring van medewerkers weg. Ze gaan achterover leunen, want ‘zij is nu chef kwaliteit, we merken het wel’. Eigenaarschap voor belangrijke bedrijfsprocessen verschuift van de werkvloer naar kantoor. Kantoor voelt de druk om de werkvloer mee te krijgen, et voilà: een uitputtende trek-en-verdedig-dans is begonnen.
Kudde
Het kan ook anders. Zie jezelf als hoeder achter de kudde. Steek je tijd en energie in het bepalen van een stip op de horizon, maar vertrouw op de collectieve kracht van de groep en stuur alleen bij wanneer écht nodig. Dienend leiderschap noemen ze dat. Laat de verantwoordelijkheid daar waar die tot uiting moet komen en ondersteun wanneer ze daarom vragen.
Het is nogal een switch om van de zeepkist af te stappen en een plekje achter de groep in te nemen, maar wanneer je dit goed kunt invullen voelt iedereen zich veel meer erkend en voldaan!
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Reactie toevoegen