Blog: De (on)zin van complimentendag
De neiging van veel mensen is om juist op een dag als Nationale Complimentendag ineens uitbundig met complimenten te strooien. Net zoals op Nationale Secretaressedag de secretaresse een bos bloemen op haar bureau aantreft. Op zich een vriendelijk gebaar, maar wat gebeurt er die ander 364 (of 365!) van het jaar?! Dat bepaalt hoe geloofwaardig en oprecht zo’n gebaar overkomt. Het gaat om de balans.
Balanceren
Strooi je enkel met complimenten en schuw je negatieve feedback? Dan gaan mensen je op den duur niet meer serieus nemen. De zorgcultuur is heel zacht en vriendelijk, maar ook ongrijpbaar en een tikkeltje ongeloofwaardig. Je hoort het namelijk nooit wanneer je iets beter had kunnen doen. Geef je enkel kritiek en nooit eens een compliment? Dan zaai je een angstcultuur. De emotionele bankrekening is niet goed gevuld en mensen raken verbitterd. Want hoe ruw de bolster ook is, iedereen krijgt graag een keer een aai over de bol.
Is het überhaupt ongebruikelijk om iemand aan te spreken op zijn of haar functioneren? Dan zorgt deze vermijdingscultuur ervoor dat de onzekerheid toeneemt. Mensen opereren steeds meer op een eigen eilandje en het groepsgevoel is ver te zoeken. De crux zit ‘m in het balanceren van je feedback. Door complimenten en kritiek te geven voelen mensen zich gezien en serieus genomen. In deze performancecultuur zijn mensen gemotiveerd en gefocust op continue verbeteren.
Feedbackdag
Dus als er al zo’n Nationale Complimentendag zou moeten zijn, laten we ‘m dan veranderen in Nationale Feedbackdag. Al voorzie ik dan dat mensen lekker los gaan en anderen nu eens goed de waarheid gaan vertellen, omdat het nu eenmaal Nationale Feedbackdag is. Dat was dan ook weer niet mijn intentie. Het gaat om de balans!
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen