Blog: De (on)zin van complimentendag
De neiging van veel mensen is om juist op een dag als Nationale Complimentendag ineens uitbundig met complimenten te strooien. Net zoals op Nationale Secretaressedag de secretaresse een bos bloemen op haar bureau aantreft. Op zich een vriendelijk gebaar, maar wat gebeurt er die ander 364 (of 365!) van het jaar?! Dat bepaalt hoe geloofwaardig en oprecht zo’n gebaar overkomt. Het gaat om de balans.
Balanceren
Strooi je enkel met complimenten en schuw je negatieve feedback? Dan gaan mensen je op den duur niet meer serieus nemen. De zorgcultuur is heel zacht en vriendelijk, maar ook ongrijpbaar en een tikkeltje ongeloofwaardig. Je hoort het namelijk nooit wanneer je iets beter had kunnen doen. Geef je enkel kritiek en nooit eens een compliment? Dan zaai je een angstcultuur. De emotionele bankrekening is niet goed gevuld en mensen raken verbitterd. Want hoe ruw de bolster ook is, iedereen krijgt graag een keer een aai over de bol.
Is het überhaupt ongebruikelijk om iemand aan te spreken op zijn of haar functioneren? Dan zorgt deze vermijdingscultuur ervoor dat de onzekerheid toeneemt. Mensen opereren steeds meer op een eigen eilandje en het groepsgevoel is ver te zoeken. De crux zit ‘m in het balanceren van je feedback. Door complimenten en kritiek te geven voelen mensen zich gezien en serieus genomen. In deze performancecultuur zijn mensen gemotiveerd en gefocust op continue verbeteren.
Feedbackdag
Dus als er al zo’n Nationale Complimentendag zou moeten zijn, laten we ‘m dan veranderen in Nationale Feedbackdag. Al voorzie ik dan dat mensen lekker los gaan en anderen nu eens goed de waarheid gaan vertellen, omdat het nu eenmaal Nationale Feedbackdag is. Dat was dan ook weer niet mijn intentie. Het gaat om de balans!
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen