E-health is inmiddels overal
Voor de professionals zelf is een digitaal systeem waarmee ze hun verrichtingen registreren, van cruciaal belang. Doen ze het zelf niet, dan regelt de zorgverzekeraar het wel en dan verloopt het mogelijk allemaal veel minder efficiënt. Die conclusie trokken fysiotherapeut Harry Geurkink en collega’s in Zuidoost Gelderland uit de perikelen met auditbureaus die nogal doorschoten in hun registratie-eisen. Ze verenigden zich met 26 praktijken in een coöperatie en zetten een eigen database op.
Daarmee krijgen ze zelf inzicht in de omvang en kwaliteit van behandeling, doen ze aan intercollegiale toetsing en krijgt ook de zorgverzekeraar inzicht in de fysiobehandelingen in de regio. ‘We hebben onze database beter op orde dan de zorgverzekeraar’, zegt Geurkink. ‘Straks kunnen we ook vergelijken hoe de behandelingen van pakweg tennisellebogen in de praktijken lopen, als het gaat om pijnvermindering. De zorgverzekeraar kan daarbij meekijken en die reageerde enthousiast.’
Bij Stevenshof Vitaal in Leiden helpt E-health op termijn bij het ondersteunen van een gezonde levensstijl bij bewoners. In de wijk heeft een groep bewoners met hartklachten al een directe lijn met hun cardioloog: via The Box-app geven ze al hun metingen direct door aan deze specialist. En die ziet veel beter hoe het met de patiënt gaat. ‘Patiënten hoeven niet meer voor vijftien minuten naar het ziekenhuis te komen. Ze komen nu twee keer langs en twee keer spreken we elkaar via de webcam. De zorgkosten dalen met een paar honderd euro per jaar', vertelt cardioloog Douwe Atsma.
E-health gaat nu heel hard. Op mijn eigen horloge zie ik hoeveel stappen ik elke dag zet, wat mijn hartslag is en het aantal uren dat ik slaap. En dat is altijd te weinig, hoeveel ik ook sport en op tijd rust neem. Levensstijl blijft iets dat we zelf bepalen en (nog) niet digitaal kunnen regelen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Vcare en Fonkelzorg over ‘de AI-revolutie’ in de eerste lijn: AI verbetert bereikbaarheid, triage én consulten
3 feb om 15:15 uur 5 minDe opkomst van kunstmatige intelligentie-toepassingen in de huisartsenpraktijk gaat razendsnel. Tegelijkertijd…
Eerstelijnzorg dreigt vast te lopen: Zet in op innovatie, met hybride zorg en digitale zorg als gamechangers
23 jan om 10:45 uur 4 minDe eerstelijnszorg is al decennialang het fundament van onze gezondheidszorg. Hier vinden patiënten een…
Orthopedisch chirurg Paul Koning nam initiatief tot Prisma en OurMind: ‘AI-toepassingen geven een boost aan het werkplezier van dokters’
16 dec 2024 6 minAgilio ondersteunt praktijken met innovatieve tools: ‘Goede patiëntenzorg begint met tevreden personeel’
5 dec 2024 4 minIn de huisartsenzorg ligt de focus uiteraard vaak op de directe patiëntenzorg. Volgens Hein Vrins en Esther…
Bellen met Lotte: Complete telefonieoplossing die voor rust en overzicht in de praktijk zorgt
1 okt 2024 4 minBellen met Lotte biedt een complete telefonieoplossing voor de eerstelijnszorg om zorgverleners weer tijd te…
Agilio Verbetertraject: Continu verbeteren van de praktijkvoering, patiëntenzorg én teamsamenwerking
17 sep 2024 5 minAgilio Software Nederland biedt als kennisprovider een nieuw traject aan waarin praktijkmanagers op basis van…
Reactie toevoegen