Feedback je gek!
Ik schrijf momenteel een e-learning over feedback voor een klant. Die staat barstensvol tips, voorbeelden, do’s en don’ts. En de feedbackstappen natuurlijk, die mogen uiteraard niet ontbreken. Maar wat mijn belangrijkste boodschap is? Maak je niet gek!
De eerste stap? De intentie.
Soms spreken feiten al voor zich (iets is niet volgens protocol gegaan) of is een verhelderende vraag stellen al voldoende (wat was je gedachte toen je dat deed?). En als je dan iets kritisch wilt zeggen tegen de ander, ga dan vooral eerst na wat je intentie is. Wat wil je ermee bereiken? Maar dan écht! Niet de oppervlakkige versie als: ‘Nou, daar kan iemand alleen maar van groeien toch?’. Want als je héél eerlijk bent en je je bijvoorbeeld enorm ergert aan iemand en daar nu eindelijk eens iets van wilt zeggen. Grote kans dat ondanks allerlei goede voornemens en het toepassen van de feedbackstappen, je boodschap toch weerstand opwekt. Hoe ik dat kan voorspellen? Nou, de ander pikt je intentie op in je toon en je non-verbale communicatie. Dat zegt vaak meer dan je letterlijke woorden. Wil je dat de relatie met de ander goed blijft? Geef dan alleen feedback als je oprecht goede intenties hebt.
Vier feedbackstappen
En omdat feedbacktips je altijd kunnen helpen als je de juiste intentie hebt, hierbij de feedbackstappen:
1. Beschrijf concreet gedrag
2. Geef het effect (op jou) aan
3. Maak je wens duidelijk
4. Geef ruimte om te reageren
Maak je dus niet gek: laat feiten voor zich spreken, stel een verhelderende vraag en check je intenties voor je feedback geeft.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen