Feedback je gek!
Ik schrijf momenteel een e-learning over feedback voor een klant. Die staat barstensvol tips, voorbeelden, do’s en don’ts. En de feedbackstappen natuurlijk, die mogen uiteraard niet ontbreken. Maar wat mijn belangrijkste boodschap is? Maak je niet gek!
De eerste stap? De intentie.
Soms spreken feiten al voor zich (iets is niet volgens protocol gegaan) of is een verhelderende vraag stellen al voldoende (wat was je gedachte toen je dat deed?). En als je dan iets kritisch wilt zeggen tegen de ander, ga dan vooral eerst na wat je intentie is. Wat wil je ermee bereiken? Maar dan écht! Niet de oppervlakkige versie als: ‘Nou, daar kan iemand alleen maar van groeien toch?’. Want als je héél eerlijk bent en je je bijvoorbeeld enorm ergert aan iemand en daar nu eindelijk eens iets van wilt zeggen. Grote kans dat ondanks allerlei goede voornemens en het toepassen van de feedbackstappen, je boodschap toch weerstand opwekt. Hoe ik dat kan voorspellen? Nou, de ander pikt je intentie op in je toon en je non-verbale communicatie. Dat zegt vaak meer dan je letterlijke woorden. Wil je dat de relatie met de ander goed blijft? Geef dan alleen feedback als je oprecht goede intenties hebt.
Vier feedbackstappen
En omdat feedbacktips je altijd kunnen helpen als je de juiste intentie hebt, hierbij de feedbackstappen:
1. Beschrijf concreet gedrag
2. Geef het effect (op jou) aan
3. Maak je wens duidelijk
4. Geef ruimte om te reageren
Maak je dus niet gek: laat feiten voor zich spreken, stel een verhelderende vraag en check je intenties voor je feedback geeft.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:30 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Reactie toevoegen