Huisarts: generalist en spelverdeler?
Sinds mei 2017 is de positie van de huisarts altijd nog ijzersterk. Politiek en verzekeraars omarmen de huisarts als het gaat om nieuwe taken en de regie pakken. Niet alleen eerste versus tweede lijn, maar ook ten opzichte van het sociaal domein. De betaling volgt echter niet altijd, stellen veel huisartsen. Er zijn inmiddels diverse Hoofdlijnenakkoorden, alleen zeggen de huisartsen dat ze de vertaling ervan nog niet terug zien in de contracten met de verzekeraars. Zouden ze dan toch die speelbal zijn?
Ook zou er meer aandacht moeten komen voor de ontwikkeling van de skills management en ondernemerschap in de opleiding, aldus de deelnemers aan de Ronde Tafel in 2017. De huisartsenpraktijk van tegenwoordig is immers een complex bedrijf met minimaal 10 á 20 medewerkers. Begin dit jaar spraken wij met jonge huisartsen op het LOVAH-congres. Zij vonden nog steeds dat ze tijdens de opleiding onvoldoende worden voorbereid op het ondernemerschap.
'Perverse prikkel'
Ook het verdienmodel was destijds een belangrijk punt van discussie. Zo kwam het samenvoegen van alle ‘potjes’ per regio naar voren als een oplossing. De stelling: ‘Betaling per verrichting is een perverse prikkel’, maakte veel emotie los in de zaal. Ook de wijze van declareren bleek een bron van veel irritatie. Niet alleen de huisarts, maar ook de verzekeraar blijkt er niet gelukkig mee. Huisartsen en verzekeraars willen beiden het aantal ’soorten’ te declareren verrichtingen verlagen. De LHV deelt die mening, maar geeft ook aan dat de achterban hierover verdeeld is. Belangrijk is dat een alternatief vergoedingssysteem niet zodanig is vorm gegeven dat er een prikkel is om ‘niets’ te doen. Inmiddels lopen er hier een daar pilots in het land om anders te kijken naar de vergoedingen voor de huisarts. Preventie is hiervan een wezenlijk onderdeel.
'Innovatie en e-health'
Een andere mooie ontwikkeling zijn de betaaltitels voor innovatie. Jonge huisartsen geven echter aan dat er echt veel meer moet gebeuren om Ehealth en andere innovaties goed door te kunnen voeren. Tegelijk zijn ze wel noodzakelijk om beter aan te sluiten op de wensen van de patiënten en het geven van nog betere zorg. Ook bij het LOVAH-congres bleek dat veel jonge huisartsen in hun praktijken de kar trekken als het om innovatie gaat. We hoorden veel mooie initiatieven. Innovatie en e-health kunnen wel degelijk leiden tot een menselijker en betere zorg, was een mooie uitspraak die ik die dag hoorde.
'Generalist en spelverdeler'
De samenleving verandert in een rap tempo. Dit vraagt om andere efficiënte zorg en sneller inspelen op maatschappelijke veranderingen. Veel huisartsen gaven in 2017 aan juist voor het vak huisarts gekozen te hebben om 'generalist en spelverdeler' te zijn. Aandacht voor deze competentie in de opleiding is nadrukkelijk gewenst. Het juiste medisch leiderschap zorgt ervoor dat je geen speelbal wordt, was de afdronk van deze discussie. Waar staan we nu met zijn allen?
Rob Boelens is sectorspecialist Medisch bij ABN AMRO. Hij volgt trends en ontwikkelingen in de medische markt en begeleidt specifieke investeringsvraagstukken van de medische ondernemer (rob.boelens@nl.abnamro.com).
Op 6 juni organiseren wij op veler verzoek weer een Ronde Tafel voor huisartsen met actuele thema’s en prikkelende stellingen onder meer in samenwerking met de LOVAH. Wilt u als huisarts er bij zijn? U kunt zich aanmelden via https://www.abnamro.nl/nl/prive/medici/evenementen/index.html
Reactie toevoegen