Maatschap starten? Preventie voorop!
Bij huisartsen zag hij dat het erg gebruikelijk is om een procesbegeleider te vragen ter ondersteuning van de maatschapsvorming. En dan vooral over de ‘softe’ kant van de samenwerking, niet alleen de ‘harde’ financiële en juridisch kant. Tot zijn grote verbazing en frustratie zag hij dit vrijwel nooit gebeuren binnen de tandheelkunde. Met alle gevolgen van dien.
Ik lachte en zei dat ik zijn mening volledig deelde. Het zou tandartsen een hoop sores schelen als ze vóór ze contractueel intens verbonden zijn, ook hun samenwerking, doelstellingen, verwachtingen, etc. onderdeel van het gesprek gemaakt zouden hebben. Helaas is ook mijn ervaring dat veel tandartsen denken: dat loopt wel los, we willen wel ongeveer hetzelfde.
Ik heb wel een mini-theorietje waarom de aanpak van huisartsen zo verschilt van tandartsen. Bij huisartsen speelt communicatie en de ‘mens achter de professional’ een grotere rol in hun vak dan bij tandartsen. Tandartsen zijn vooral opgeleid om met hun handen te werken. Gespreksvaardigheden en samenwerking zijn minder van belang (al is dat ook aan het verschuiven). In plaats van preventief met zorg de maatschap aan te gaan, ontstaan er situaties waarin er flink curatief werk moet worden verricht om een maatschap goed te laten draaien.
Bij dezen dus een oproep aan alle zorgprofessionals die overwegen een maatschap te starten: regel een adviseur en voorkom dat je in de problemen komt. Preventie voorop!
Door: Marloes den Heijer, leiderschapscoach voor tandartsen
Meer weten over het starten van een maatschap of coöperatie? Kom naar de training 'Samenwerken in maatschap of coöperatie?'
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
Pleidooi voor alternatieve bekostiging: Betaling per verrichting geeft een perverse prikkel. Wat werkt dan wel?
22 okt om 12:00 uur 5 min'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Waarom als praktijkhouder huwelijkse voorwaarden opmaken?
16 okt om 10:00 uur 4 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Estate planning voor de praktijkhouder: 5 tips!
9 okt om 11:30 uur 5 minTijdens je leven structuur aanbrengen in de bestemming en het beheer van je vermogen na overlijden. Dát is…
Reactie toevoegen