Stress in de ban
Op tijd dat document afronden, de administratie op orde en wel vandaag, goed voorbereid het gesprek in met die medewerker, et cetera. En ook nog sporten en een goede vriend(in), partner en ouder zijn. We moeten heel veel van onszelf en we denken dat we veel moeten van onze omgeving. Dat levert stress op. Hoe kun je voorkomen dat je opgebrand raakt?
Stresshormoon
Door stress maken je hersenen cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon dat voor een heleboel veranderingen in je lichaam zorgt. Een beetje cortisol is niet erg; het zorgt er onder andere voor dat je geheugen en aandacht even iets verbeteren. Maar wanneer je lange tijd stress ervaart en dus veel cortisol in je lichaam hebt, kan dat ervoor zorgen dat je immuunsysteem slechter gaat werken. Zelfs je geheugen kan er slechter van worden. Behalve cortisol, maakt je lichaam onder stress ook adrenaline en noradrenaline aan. Deze stofjes geven je het onrustige gevoel en zorgen dat je hartslag wat omhoog gaat.
Wanneer je even stress ervaart, is er dus helemaal niets aan de hand, maar wanneer je langer stress hebt, dan zal je er last van krijgen. Met als meest extreme variant dat je uiteindelijk niet meer in staat bent om iets te doen, je voelt je verlamd. Het is daarom belangrijk om stress aan te pakken.
Loyaliteit
Als praktijkmanager ben je natuurlijk de spil van de praktijk: de praktijkhouder en de medewerkers vragen veel van je. Dat maakt dat je je verantwoordelijk voelt. Wees je ervan bewust dat er een groot verschil is tussen je verantwoordelijk voelen en verantwoordelijk zijn.
Veel praktijkmanagers nemen hun werk mee naar huis. In de avonduren en op hun vrije dag gaan ze door met werken. Die loyaliteit lijkt je tot ideale medewerker te maken. Grote kans dat dat ook door je praktijkhouder zo wordt ervaren. Maar hoe ervaar jij het? Hoe ervaart je lichaam het? En hoe ervaren je gezinsleden en vrienden het?
Het recept voor een burn-out
5 persoonlijkheidskenmerken die ervoor zorgen dat je een relatief groot risico loopt om opgebrand te raken:
- je stelt hoge eisen aan je zelf
- je bent erg attent
- je vindt het moeilijk om nee te zeggen
- je bent vaak teleurgesteld in jezelf
- je denkt meer aan anderen dan aan je zelf
Balans
Hoog tijd om de balans voor jezelf op te maken. Hoeveel uur per week werk je? Wat zijn je taken en wat zijn je verantwoordelijkheden? Wat heb jij nodig om deze beter en met meer plezier en effectiviteit uit te voeren? Wellicht is dat meer uren. Of heb je meer tijd voor overleg nodig met je praktijkhouder? Misschien helpt het als je een paar uur per week ongestoord zou kunnen werken. Veel praktijkmanagers die de functie combineren met assisteren, plannen bij ziekte van een assistent zichzelf in als assistent. Het eerste probleem is daarmee opgelost, maar je praktijkmanagementtaken stapelen zich in de tussentijd op. Wanneer ga je die oppakken?
Er is geen gouden oplossing die voor iedere praktijkmanager werkt. Het begint met een goed gesprek met jezelf. Wat wil jij? Waar ben jij goed in en wat vind je leuk om te doen? En wat is er voor nodig om dit zo uit te voeren? Als je deze antwoorden legt op hoe het er in de praktijk aan toe gaat, klopt het dan of is het tijd om opnieuw het evenwicht vast te stellen?
Kom met een onderbouwd voorstel en ga in gesprek met je praktijkhouder. Leg duidelijk uit wat je wilt, waarom én wat de voordelen voor de praktijk zijn. Stap niet in de valkuil te denken dat het onmogelijk is. Bedenk wat wel mogelijk en haalbaar is. Neem het initiatief en pak door!
Stel jezelf deze vragen en vermijd een burn-out
- Welke mensen kosten jouw energie? Vermijd hen en als dat niet mogelijk is: geef je grenzen aan.
- Hoeveel klaag jij? Stop er mee, klagen heeft geen zin, het levert je alleen maar negativiteit op.
- Verwijt jij jezelf jouw fouten? Niet doen, kijk naar je fouten leer ervan en stap er overheen, je kunt er nu toch niets meer aan veranderen.
- Denk jij dat je functie nooit goed kunt doen? Roep deze gedachte een halt toe, zonde van je energie. Jij bent niet voor niets op deze plek terechtgekomen. Misschien is er iets dat niet zo lekker loopt, onderzoek dan hoe je dat kunt veranderen.
- Wil jij altijd gelijk krijgen? Is dat altijd de strijd waard? Benoem je standpunt, val niet in herhaling. Is de ander er niet mee eens, jammer, maar geen man over boord. Laat het los en ga verder.
- Ben jij iemand die graag iedereen te vriend houdt? Illusie! Dat kan niet. Als praktijkmanager zit je tussen veel belangen. Per definitie doe je het nooit goed in de ogen van iedereen. Accepteer dat en zorg dat je je taak in jouw ogen goed doet, het zijn je collega’s, niet je vrienden!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen