Sustainable dentistry: papier versus digitaal
In veel landen is er aandacht voor. Meestal van individuele praktijken en soms van lokale afdelingen. Ook in Nederland krijgt het onderwerp steeds meer aandacht. En het mag duidelijk zijn: we zijn net begonnen en kunnen nog heel veel slagen maken. In heel veel landen, ook uit meer ontwikkelde landen, komen adviezen als: vang amalgaam op en stap over op digitale röntgen. Stappen die wij in Nederland allang gezet hebben. Uit de VS zie je veel berichten over het toepassen van ‘sustainable dentistry’ met als uitgangspunt de 3P’s: ‘Good for the people, good for the planet and good for your profit’.
‘Toekomst gereed’
Zo heeft iedereen een eigen reden om te verduurzamen. Duurzaam is tegenwoordig een woord dat heel veel verschillende betekenissen kent en daarmee, volgens sommigen ook niet heel veel meer waard is. Maar duurzaam kan je ook vervangen met ‘toekomst gereed’ maken van je praktijk of van de zorg. Minder producten gebruiken betekend voor de planeet minder verspilling van grondstoffen en minder afval, maar voor de praktijkhouder ook zeker minder kosten.
‘Digitaal is lastig’
Neem nu zoiets eenvoudigs als papier. We gebruiken allemaal digitale systemen en toch zijn we nog erg verknocht aan papier. Protocollen, administratie, dagagenda’s, medische vragenlijsten, informatie brieven, berichtjes voor behandelaren en ga maar door. We zijn het gewend om te gebruiken en overgaan naar een digitale werkwijze voor opslag van gegevens, communicatie intern en extern en vastleggen van belangrijke gegevens is erg lastig om voor elkaar te krijgen.
‘Versnelling van proces’
Stapje voor stapje wordt het ons ook eenvoudiger gemaakt. Er zijn bedrijven die alle processen digitaal voor ons bijhouden. Medische anamneses die digitaal ondertekend kunnen worden en direct in de kaart opgeslagen kunnen worden. Daarbij zijn medewerkers steeds handiger met digitale middelen en minder afhankelijk van papier. Dat alles zorgt ervoor dat dit proces uiteindelijk versnelt. Als we dan om wat voor reden dan toch iets willen opschrijven of tekenen dan zijn er wel degelijk milieuvriendelijke alternatieven te verzinnen: digitale schrijfblokken, uitwisbare pennen op geplastificeerd papier, gerecycled papier, papier van landbouwafval en chloorvrij papier.
Ook voor een papierarme praktijk geldt: zoveel mogelijk digitaliseren en als je toch papier gebruikt dan een alternatief met een zo klein mogelijk impact op ons milieu. Deze stappen zijn goed voor de Mensen en Aarde en Financiën! Doe eens MAF en doe mee!
Door Michiel Lieshout
Meer weten?
MedischOndernemen organiseert samen met tandartsen Michiel Lieshout en Alexander Tolmeijer op 15 april het webinar: Webinar 'Duurzaamheid in de mondzorgpraktijk'
Links:
- MedischOndernemen, 'Bamboe versus plastic', 2 maart 2021
- MedischOndernemen, ‘Duurzaam reizen’ in de mondzorgpraktijk 1 februari 2021
- MedischOndernemen, Pilotstudie en webinar over ‘recycling’: ‘De duurzame mondzorg van morgen’ 17 december 2020
- MedischOndernemen, Tandarts Michiel Lieshout over ‘duurzaam inkopen’: ‘Duurzaam kost vaak minder' 14 januari 2021
Sluit u aan
Als lid van MedischOndernemen staat u er niet alleen voor. U heeft toegang tot kennis via de website, de wekelijkse nieuwsbrief en MedischOndernemen Magazine. Verder krijgt u korting op onze evenementen zoals Mondzorg praktijk Anno Nu en Fysiopraktijk Anno Nu, en profiteert u van korting op onze geaccrediteerde PatiëntenEnquete voor het meten van klanttevredenheid van tandartspraktijken.
Reactie toevoegen