Van werkstress naar werkplezier
We weten allemaal dat voorkomen beter is dan genezen, maar hoe doe je dat als je spreekkamer vol zit met zieke patiënten? Je kunt ook niet uit een operatiekamer stappen omdat het je allemaal even te veel wordt.
Deze hoge mate van werkstress is vaak het gevolg van het dragen van een grote verantwoordelijkheid (je maakt soms het verschil tussen leven of dood), lange en vaak onregelmatige werkdagen en het niet goed kunnen samenwerken met collega’s. Vergeet ook niet de grote hoeveelheid administratie waar u mee te maken heeft. Dat is niet alleen ongezond voor de arts, het komt ook de kwaliteit van de zorg niet ten goede. Een (para)medicus heeft een relatiefgrotere kans op een burn-out. Circa 20 procent van de medici kampt met burn-out klachten; piekeren en slecht slapen, nergens meer plezier in hebben, snel geïrriteerd en je machteloos voelen.
Stress is normaal; het zet je aan tot actie om je werk te kunnen uitvoeren. Maar hoe zorg je ervoor dat je goed, gezond en met plezier kunt blijven werken tot je pensioen? Hieronder een aantal tips wat je kunt doen om in een positievere flow te komen, zowel persoonlijk als in teamverband.
Vijf tips om in een positievere flow te komen:
1. Weet wanneer je stress krijgt en in welke situaties je juist het hoofd koel houdt.
2. Onderzoek in cijfers van 1-10 jouw waardering voor: je beroep, team, patiëntengroep, jezelf en thuis.
3. Ontdek waarvan je juist energie van krijgt en geef ook dat een cijfer van 1-10: jezelf, relatie, bewegen, humor, slaap, voeding en sociale contacten.
4. Besteed aandacht aan de belangrijkste persoon in je leven, JIJZELF, en aan dat wat jij nodig hebt.
5. Kies voor jezelf de thema’s die verbetering nodig hebben, ga ermee aan de slag en je zult weer (werk)plezier beleven!
E.e.a. vraagt wellicht om moed, maar door een ongewenste situatie -langdurig- in stand te houden doe je jezelf uiteindelijk geen recht en wordt stress geen vriend, maar een vijand.
Elice Phijffers, Sectorspecialist Medische en Vrije Beroepen bij ABN AMRO.
Ps. Kooistra & Lammers biedt de training “Van werkstress naar werkplezier” aan voor organisaties in allerlei branches, zo ook voor medici en artsenpraktijken .
Wanneer u of uw medewerkers door werkstress toch in de ziektewet komen, kan de training ziekteverzuim & re-integratieu helpen hier op een goede manier mee om te gaan.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Eigenzinnige fysio-ondernemer Patrick ter Brugge: ‘Denk in kansen en niet in beperkingen’
27 mrt om 12:30 uur 6 minDe nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
25 mrt om 12:00 uur 4 minIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Binden, boeien en behouden van je team
24 mrt om 08:45 uur 4 minMedewerkers zijn natuurlijk de onmisbare basis van de praktijk. En dat voel je zeker in deze tijd, waarin…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Een Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
7 mrt om 10:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
‘Als we niks doen, zit over vijf jaar een kwart van Doetinchem zonder huisarts’
6 mrt om 11:15 uur 4 minIn de Gelderse Achterhoek en de Liemers is het steeds lastiger om een huisarts te vinden. Sommige praktijken…
Reactie toevoegen