Beroepsgroep 'leefstijlcoach' groeit snel
Het aantal leefstijlcoaches neemt snel toe. Waar begin januari nog 293 unieke zorgverleners de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in het AGB-register hadden staan, is dit in maart al gegroeid naar 329 zorgverleners. Een registratie in het AGB-register is nodig voor zorgaanbieders om een vergoeding te kunnen ontvangen van zorgverzekeraars. Dit geldt niet alleen voor nieuwe leefstijlcoaches, maar ook voor zorgaanbieders die al in het AGB-register geregistreerd staan.
Overgewicht
Vanaf 1 januari 2019 mogen ook fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten ook 'leefstijlcoaching' aanbieden. Daarnaast zit de leefstijlcoach vanaf deze datum in het basispakket van zorgverzekeraars voor mensen met overgewicht en obesitas. Op dit moment telt Nederland zo’n 3,5 miljoen mensen met overgewicht of obesitas. Deze mensen krijgen een leefstijlcoach vergoed wanneer de huisarts ze hiervoor doorverwijst.
Bijscholen of samenwerken
Fysiotherapeuten hebben vanaf januari van dit jaar de mogelijkheid om leefstijlcoaching aan te bieden, zowel monodisciplinair als multidisciplinair. Wie monodisciplinair leefstijlcoaching aanbiedt, moet zich laten bijscholen om te voldoen aan de competenties van het profiel van de HBO-leefstijlcoach. Wie leefstijlcoaching multidisciplinair wil aanbieden , dient samen te werken met diëtisten. Bijscholing hangt dan af van de inkoopvoorwaarden van de preferente zorgverzekeraar in de regio. Een vereiste is ook het l idmaatschap van een beroepsvereniging, zoals de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland.
Links: FysioSupplies, Wat is Gecombineerde Leefstijlinterventie? en Vektis, Aantal leefstijlcoaches neemt toe
Reactie toevoegen