Brand in uw praktijk: het ontruimingsplan
Iedereen moet het gebouw dus zo snel mogelijk verlaten. In een ontruimingsplan staat wie welke actie moet ondernemen in geval van een calamiteit. Het bevat taken en instructies en tekeningen van de vluchtwegen. Een ontruimingsplan van gebouwen is verplicht volgens de bouwverordening, de Arbowet en het Arbobesluit.
Een ontruimingsplan moet zo worden opgezet dat de brandweer het kan toetsen. Als het ontruimingsplan onderdeel uitmaakt van een bedrijfsnoodplan of bedrijfshulpverleningsplan, dan moet het zelfstandig en uitneembaar zijn.
Een ontruimingsplan ziet er voor elk gebouw anders uit. Wel heeft het steeds dezelfde onderdelen. Hieronder volgen de belangrijkste.
Inleiding/toelichting
Denk om te beginnen aan zaken als:
- de noodzaak van het ontruimingsplan;
- de calamiteiten waarbij het plan wordt gebruikt;
- een leeswijzer;
- een eventuele afstemming met ontruimingsplannen van aangrenzende gebouwen;
- de ondertekening van de praktijkhouder(s), waardoor het plan een officiële status krijgt.
Situatietekening
De basis van het ontruimingsplan is een weergave van de situatie. Op de tekening moet de ligging van het gebouw ten opzichte van zijn omgeving duidelijk worden.
Gebouw, installatie- en organisatiegegevens
Vermeld hier alle relevante gegevens voor de beoordeling van het ontruimingsplan. Dit zijn onder andere:
- een overzicht van de algemene gegevens, zoals hoeveel personen er op welke tijdstippen aanwezig zijn en het aantal verdiepingen van het gebouw;
- een opgave van de technische installaties die te maken hebben met brand en/of ontruiming.
Alarmeringsprocedure intern en extern
- De alarmeringsprocedure moet zijn verdeeld in intern en extern.
- Intern: hoe worden de directe omgeving en de bedrijfshulpverlening gealarmeerd?
- Extern: hoe worden de externe hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance) gealarmeerd?
Wijze van ontruiming en ontruimingsorganisatie
Vermeld hier wie de bevoegdheid heeft om tot ontruiming over te gaan en hoe er ontruimd wordt.
Wat het personeel moet doen
Beschrijf hier welke acties het hele personeel moet ondernemen. Denk ook aan de taken van de receptionist/portier in geval van een ontruiming.
Taken van anderen
Het verdient aanbeveling om bij de taakbeschrijving ook een checklist met verantwoordelijkheden te maken. Geef hier ook een opsomming van de bevoegdheden en verantwoordelijkheden in geval van een calamiteit.
Oefen het ontruimingsplan
Zorg ervoor dat het plan geen dik boekwerk wordt. Een kort en bondig ontruimingsplan werkt vaak beter. Daarnaast is het belangrijk dat het niet alleen op papier staat; iedereen moet het zich eigen maken, ontruimen moet een automatisme zijn. Oefen daarom regelmatig uw ontruimingsplan.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Vcare en Fonkelzorg over ‘de AI-revolutie’ in de eerste lijn: AI verbetert bereikbaarheid, triage én consulten
3 feb om 15:15 uur 5 minDe opkomst van kunstmatige intelligentie-toepassingen in de huisartsenpraktijk gaat razendsnel. Tegelijkertijd…
Eerstelijnzorg dreigt vast te lopen: Zet in op innovatie, met hybride zorg en digitale zorg als gamechangers
23 jan om 10:45 uur 4 minDe eerstelijnszorg is al decennialang het fundament van onze gezondheidszorg. Hier vinden patiënten een…
Orthopedisch chirurg Paul Koning nam initiatief tot Prisma en OurMind: ‘AI-toepassingen geven een boost aan het werkplezier van dokters’
16 dec 2024 6 minAgilio ondersteunt praktijken met innovatieve tools: ‘Goede patiëntenzorg begint met tevreden personeel’
5 dec 2024 4 minIn de huisartsenzorg ligt de focus uiteraard vaak op de directe patiëntenzorg. Volgens Hein Vrins en Esther…
Bellen met Lotte: Complete telefonieoplossing die voor rust en overzicht in de praktijk zorgt
1 okt 2024 4 minBellen met Lotte biedt een complete telefonieoplossing voor de eerstelijnszorg om zorgverleners weer tijd te…
Agilio Verbetertraject: Continu verbeteren van de praktijkvoering, patiëntenzorg én teamsamenwerking
17 sep 2024 5 minAgilio Software Nederland biedt als kennisprovider een nieuw traject aan waarin praktijkmanagers op basis van…
Reactie toevoegen