Groeiend aantal zorgmijdende patiënten
Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder 8500 huisartsen, bleek dat 94% van de huisartsen wel eens meegemaakt heeft dat patiënten aangeven het doktersadvies niet te kunnen volgen wegens geldgebrek. 71% van de ondervraagde huisartsen geeft zelfs aan dat dit wekelijks voorkomt.
Steven van Eijk, voorzitter van de LHV: ““Dat betekent dat mensen onnodig lang rondlopen met klachten, langs de lijn staan en het risico lopen op complicaties. Met alle gevolgen van dien, omdat er zwaardere ingrepen nodig zijn (in de tweede lijn). Wat de patiënt en wij als maatschappij juist willen vermijden.”
Top-5 van adviezen die niet worden opgevolgd
- Lab-onderzoek laten doen
- Medicijnen afhalen
- Naar een GGZ-instelling gaan (bijv. psycholoog)
- Aanvullend onderzoek laten doen (bijv. röntgenfoto’s)
- Naar een eerstelijns zorgverlener gaan (bijv. Fysiotherapeut)
Verantwoordelijkheid
Volgens van Eijk is het de verantwoordelijkheid van de maatschappij om het aantal zorgmijders tot een minimum te beperken. “Zorgverleners en zorgverzekeraars moeten patiënten wijzen op de risico’s van zorgmijden. En patiënten moeten hun gezondheid op de eerste plaats blijven zetten. Maar dan moeten we dit als maatschappij wel mogelijk maken. De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013. Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015. Willen we het probleem van zorgmijden een halt toeroepen, dan moeten we onnodige hoge financiële drempels voor zorg vermijden,”
Reactie toevoegen