Negen slimme tips voor jouw thuiswerkdag
Zo is de grens tussen privé en werk heel vaag. Met deze negen tips kun je efficiënt en prettig thuiswerken.
1. Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk
Dé grote valkuil bij het thuiswerken, is dat de grens tussen privé en werk vervaagt. Je gaat de gewonnen filetijd invullen met huishoudelijke taken of met een bezoek aan de dokter of met een boodschap… Wie thuiswerkt, moet de grens tussen privé en werk goed bewaken, anders kan jouw productiviteit dalen, of moet je ’s avonds langer doorwerken om jouw werk gedaan te krijgen, en dat kan niet de bedoeling zijn. Zorg ook dat jouw werk niet verstoord wordt door privézaken, en omgekeerd.
2. Maak een goede planning en volg een strak werkschema
Goed plannen en een strak werkschema volgen, is de boodschap. De verleidingen voor wie thuis werkt zijn vaak groter dan voor wie op kantoor werkt: er zijn geen collega’s, er is geen ‘controle’… Dus: maak een goede planning en probeer je daaraan te houden. Zo kun je ook vermijden dat je (systematisch) overuren zit te maken, wat ook niet de bedoeling is van thuiswerken.
3. Laat jouw pyjama in de kast
Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een heel verschil: zo maak je makkelijker de mentale klik tussen thuis en werk. Dus: wie thuis werkt, laat zijn pyjama in de kast…
4. Creëer een prettige werkplek
Creëer een prettige en inspirerende werkplek. Zorg dat je je er goed voelt en dat je er graag bent. Wie zich goed voelt in zijn thuiskantoor, heeft ook minder redenen om die werkplek te verlaten en afleidingen te gaan zoeken elders in huis. Bij voorkeur heb je een ruimte die je exclusief voor het werk reserveert. Richt jouw werkplek ook in zoals een echt kantoor, met een stevig bureau, een comfortabele bureaustoel en goede verlichting.
5. Houd alle bureauspullen binnen handbereik
Deze tip is op elke werkplek van toepassing, maar in het bijzonder voor thuiswerkers. Wat een tijdverlies of afleiding als je de rekenmachine tussen het speelgoed van de kinderen moet gaan zoeken, of steeds je bureau moet verlaten als de telefoon gaat. Dus: zorg voor een nette werkplek waar je alle bureauspullen binnen handbereik hebt.
6. Maak goede en duidelijke afspraken met jouw huisgenoten
Maak duidelijke afspraken met eventuele huisgenoten over:
- Jouw werktijden: Hoe lang werk je? Wanneer neem je pauze?
- Wat je nodig hebt om goed te kunnen werken: mogen je huisgenoten jou storen? Wanneer mogen ze storen?
Vraag ook aan je huisgenoten om die afspraken te respecteren. Uiteraard kun je pauze nemen samen met jouw huisgenoten, of samen met hen eten; daar heeft iedereen wat aan en voor jou is het een leuke onderbreking van het werk.
7. Maak goede afspraken met familie en vrienden
De verleiding is groot voor familie of vrienden om even bij je langs te komen ‘omdat je toch thuis bent’. Dat zijn afleidingen die je moet vermijden, want het knabbelt aan jouw werktijd en voor je het weet zit jij nog te werken , terwijl de anderen allang hun werkdag beëindigd hebben. Trek vanaf het begin grenzen en maak goede afspraken met jouw omgeving. En zit tijdens de kantooruren zelf ook niet met vrienden of vriendinnen te bellen of te appen.
8. Houd je aan de routine van kantoor
Werk thuis zoals je op kantoor werkt: volg de dagindeling van kantoor. Je werkt, neemt pauze, werkt weer verder, gaat lunchen… Je zult zien dat je op die manier thuis heel wat werk kunt verzetten en heel productief zult zijn. Het leuke aan thuiswerk is dat je tijdens jouw pauzes even de krant kunt lezen of de planten water kunt geven of een ommetje in de tuin kunt maken.
9. Geniet!
Geniet op jouw thuiswerkdag van het feit dat je die dag niet in de file hebt hoeven staan!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
'De dokter en de vakgroep' van Paul Wormer: 'Elke regel bevat wijsheid die hij door ervaring heeft verworven'
16 okt om 11:15 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Tandartspraktijk Romero heeft alle disciplines in huis: ‘Als ondernemer moet je verder denken’
4 okt om 11:30 uur 5 minNoemi Romero-Torrijos is de drijvende kracht achter Tandartspraktijk Romero in Honselersdijk…
Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’
20 sep om 11:30 uur 6 minDe Belastingdienst gaat weer serieus handhaven op schijnzelfstandigheid en de bestaande modelovereenkomsten…
Met energie, humor en hartstocht: Een cao voor de fysiotherapie in wording
17 sep om 09:46 uur 4 min'Rug recht en blik vooruit.' Zo heette het KNGF-congres dat op vrijdag 13 september 2024 te Arnhem plaatsvond.…
Reactie toevoegen