Onderzoek naar digitale consultatie medisch specialist door huisarts

Het onderzoek krijgt subsidie van ZonMw en valt onder het ‘Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde’. Marco Blanker werkt drie dagen in de week als huisarts in Zwolle en is gedurende de rest van de week actief als epidemioloog binnen de afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde in het UMC Groningen. Hij noemt een studie naar vormen van digitale interdisciplinaire consultatie belangrijk.
‘Hoe kun je als regio een doordachte keuze maken als je niet weet welke vormen allemaal beschikbaar zijn, welke goede en minder goede eigenschappen ze hebben en als bovendien onbekend is wat stakeholders belangrijke uitkomsten vinden? Wie geen goed beargumenteerd besluit neemt, loopt kans niet de beste investering te doen. Misschien ontstaat dan bijvoorbeeld een situatie waarin artsen eigenlijk niet goed weten wat ze aan moeten met het gekozen product’, aldus Blanker tegen De Eerstelijns.
Overzicht
UMCG, Universiteit Maastricht en Radboudumc willen een overzicht krijgen van de vormen van digitale interdisciplinaire consultatie. Blanker: ‘Daarnaast kijken we naar hoe en wanneer ze worden toegepast en wat wel en niet werkt. En wanneer is synchroon overleg geschikt en wanneer asynchroon overleg? Ook belangrijk: op basis waarvan maken regio’s hun keuze voor digitale interdisciplinaire consultatie? Gebruikersgemak? Volledigheid van antwoorden?’
Het streven is een lijst van uitkomsten die relevant zijn volgens patiënten, huisartsen, medisch specialisten en zorgverzekeraars. Van al deze groepen zullen telkens zo’n tien personen deelnemen aan een zogeheten Delphi-studie. Het perspectief van patiënten en zorgverzekeraars is ook van belang in het onderzoek. Hierbij spelen Zorgbelang Inclusief en Menzis een rol.
Lees meer:
- Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde
- De Eerstelijns: ‘Consulteren van de medisch specialist via de digitale snelweg’, 20 november 2021
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Vcare en Fonkelzorg over ‘de AI-revolutie’ in de eerste lijn: AI verbetert bereikbaarheid, triage én consulten
3 feb om 15:15 uur 5 minDe opkomst van kunstmatige intelligentie-toepassingen in de huisartsenpraktijk gaat razendsnel. Tegelijkertijd…
Eerstelijnzorg dreigt vast te lopen: Zet in op innovatie, met hybride zorg en digitale zorg als gamechangers
23 jan om 10:45 uur 4 minDe eerstelijnszorg is al decennialang het fundament van onze gezondheidszorg. Hier vinden patiënten een…
Orthopedisch chirurg Paul Koning nam initiatief tot Prisma en OurMind: ‘AI-toepassingen geven een boost aan het werkplezier van dokters’
16 dec 2024 6 minAgilio ondersteunt praktijken met innovatieve tools: ‘Goede patiëntenzorg begint met tevreden personeel’
5 dec 2024 4 minIn de huisartsenzorg ligt de focus uiteraard vaak op de directe patiëntenzorg. Volgens Hein Vrins en Esther…
Bellen met Lotte: Complete telefonieoplossing die voor rust en overzicht in de praktijk zorgt
1 okt 2024 4 minBellen met Lotte biedt een complete telefonieoplossing voor de eerstelijnszorg om zorgverleners weer tijd te…
Agilio Verbetertraject: Continu verbeteren van de praktijkvoering, patiëntenzorg én teamsamenwerking
17 sep 2024 5 minAgilio Software Nederland biedt als kennisprovider een nieuw traject aan waarin praktijkmanagers op basis van…
Reactie toevoegen