Toch akkoord LHV en VWS: Huisartsen worden deze en volgende week al gevaccineerd
Vorige week kwam de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) in aanvaring met minister Hugo de Jonge (VWS) over het vaccineren en stelde dat hij zijn beloftes niet nakwam.
Dat de huisartsen nu toch snel een vaccinatie krijgen, betreft een nadere invulling van de eerder gemaakte afspraak dat huisartsen zouden worden gevaccineerd op het moment dat zij zelf starten met vaccineren. Dit was voorzien op 25 januari bij een deel van de huisartsen, die zouden starten met de kleinschalige woonvormen voor ouderen en voor mensen met een beperking (Zie: ‘Ledenraad LHV neemt geen genoegen met ‘nee’ van minister' ).
De Jonge: ‘Van belang dat we huisartsenspoedzorg overeind houden’
De snelle opkomst van de Britse variant heeft ertoe geleid dat in overleg is gekozen om alle huisartsen de komende twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin. De huisartsen hebben een belangrijke rol in de covid-pandemie, zowel bij de zorgverlening aan patiënten als ook in de uitvoering van de vaccinatiestrategie van het kabinet. De recente prognoses laten grote effecten zien van deze Britse variant op de toename van het aantal covid-patiënten in de komende periode.
Minister de Jonge (VWS): ‘Met deze prognoses en de druk die dit geeft op de directe covid-spoedzorg, is het van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden. Juist ook vanwege hun belangrijke rol in de vaccinatiestrategie.’
Logistiek
Over de logistiek van de vaccinaties maken het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ), RIVM en de LHV nadere afspraken. Naar verwachting zullen alle 15.000 huisartsen en betrokken zorgverlenende medewerkers de komende twee weken gevaccineerd kunnen worden. Deze vaccinatiemogelijkheid voor de huisartsenspoedzorg met het Moderna-vaccin geldt alleen voor bovenstaand tijdvak. Volgens de richtlijn zullen de gevaccineerde huisartsen en betrokken medewerkers na 28 dagen een tweede vaccinatie krijgen. Door geen voorraad aan te houden bij de eerste leveringen van Moderna lukt het om een grotere huisartsen ingepast te krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van al gealloceerde vaccins.
Vaccinatie van overige zorgverleners in de huisartsenzorg
Voor de overige 23.000 zorgverlenende medewerkers in de huisartsenpraktijk blijft de eerdere afspraak van kracht. Zij zullen met het vaccin van AstraZeneca gevaccineerd worden vanaf het moment dat huisartsen hun doelgroepen daar zelf mee gaan vaccineren. Uitgegaan wordt van een beschikbaarheid van AstraZeneca in de eerste helft van februari. Zij kunnen zich met AstraZeneca laten vaccineren zodra de huisartsen hun doelgroepen daar zelf mee gaan vaccineren.
Rol van de huisartsen bij vaccineren
De huisartsen hebben een belangrijke taak, zowel bij de vaccinaties als bij het verlenen van covid-spoedzorg. Samen met de GGD zorgen zij voor het vaccineren van de Nederlandse bevolking. Dit gaat over de volgende groepen:
- Bewoners van kleinschalige woonvormen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, voor zover deze niet door een instellingsarts worden gevaccineerd;
- Thuiswonende 60-plussers volgens nog te maken verdeling met het RIVM en de GGD-en;
- 18-60-jarigen met een medische indicatie;
- Een deel van de overige 18-60-jarigen zonder medische indicatie. De precieze verdeling hierbij wordt nog met het RIVM en de GGD’en gemaakt.
Links:
- LHV: 'Nadere afspraken VWS en LHV: Vaccineren van huisartsen start nog deze week', 18 januari 2021
- MedischOndernemen: 'Ledenraad LHV neemt geen genoegen met 'nee' van de minister', 15 januari 2021
Reactie toevoegen